Ади мудра – решете ги проблемите со дигестијата и дишењето во време на Ковид
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ади мудра – решете ги проблемите со дигестијата и дишењето во време на Ковид

Ади мудра – решете ги проблемите со дигестијата и дишењето во време на Ковид

by | Sep 3, 2021 | 0 comments

Придобивки од редовно практикување ади мудра.
Значето на оваа мудра доаѓа од корените од Санскрит “ади”, што значи ′′ прва ′′ или ′′ примитивна ′′ и “мудра”, што значи ′′ знак ′′ или ′′ печат “.
Во оваа мудра, палецот се притиска внатре во дланката и прстите се заклучени околу него формираат мека тупаница.
Ади мудра се смета за прва и главна мудра затоа што тоа е првата позиција што детето може да ја направи со рацете.
Често се користи за време на медитација и пранајама затоа што го зголемува капацитетот на дишењето и белодробни дробови, со што го зголемува протокот на кислород низ целото тело.
Adi mudra е симболичен и ритуален гест на рацете кој често се користи во практиката на духовна јога за смирување и баланс на умот и нервниот систем. Исто така, лесно смирува и го подготви практичарот за практицирање.
Со практикувањето се препорачува пранајама дишење по секоја кога сесија.
Исто така, се смета дека ади мудра го стимулира мозокот, кој е тесно поврзан со крунската чакра која управува со чувството на мир, супериорна свест и единство на поединецот со универзумот.
Се советува да практикувате adi mudra во смирена средина додека медитирате и се фокусирате на дишењето, со дланките свртени нагоре од бедрата, во седечка положба, како падмасана (положба на лотос).
Праксата на Adi Mudra носи придобивки за дигестивниот систем ако се изведува заедно со положбата на жаба.
Го подобрува протокот на кислород во главата.
Го зголемува капацитетот на белите дробови.
Помага да го намалите ‘ рчењето, внесувајќи повеќе кислород во грлото и главата.
Носи рамнотежа во телото, бидејќи фокусот е на сите енергетски елементи или точки на 7-те чакри.
Помога да ги балансирате сите сетила.
Научете многу јога тајни на нашите редовни јога часови.

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Решете ги проблемите со дигестијата и дишењето во време на ковид | МАЈКА И ДЕТЕ - […] да ги балансирате сите сетила. Научете повеќе за ова ТУКА. Фото: Unsplash [better-ads type='banner' banner='999' […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...