Ајурведска масажа – секое утро одвој 10 минути за себе и изгледај 10 години помладо

– Древните ајурведските терапевти ни подарија уникатни мудрости и знаења како можеме сами да
влијаеме на нашата убавина и добар изглед.
-Ајурведската наука вели дека за изведување на оваа древна масажа на лицето се користат само
три методи: нежни и суптилни допири, притисок и посилни потчукнувања на лицето.
-Тапкањето или суптилните допири се изведуваат со показалец и среден прст, притисокот се прави со палец и показалец и
потчукнувањата се прават со врвот на прстите и дланките.
*Наутро најпрво го миеме лицето и потоа ја нанесуваме кремата со која секојдневно го
негуваме лицето.
*Започнуваме со лесно потчукнување на врвовите на прстите правејќи линии на лицето од
брадата се до скалпот, а потоа продолжуваме со штипкање на лицето и на крај лесно го
плескаме. Правете го тоа 1 до 2 минути, додека на лицето не се појави црвена трага.
*Потоа 1 минута, ги движиме рацете хоризонтално од вратот кон скалпот.
*Почнуваме да правиме линии со прстите исправувајќи ги брчките над веѓите. Секоја нова
линија ја започнуваме да ја повлекуваме од точката над коренот на носот.
*Потоа продолжуваме со истите движења над устата, секогаш почнувајќи од центарот на
усните под носот и движејќи се кон крајот на усните. Овој чекор при масажата трае 2
минути.
*Правиме стегање, притисок на лицето па потоа го опуштаме. Стегањата на лицето се
прави со силни движења од ноздрите до јагодиците за време од 1 минута.
*Потоа, почнуваме со вршење притисок долж линијата на јагодицата и околу очите.
Притискањето трае околу 1 секунда, а потоа зголемуваме и посилно притискаме масирајќи
го лицето 2 минути, како да сакаме да ги „подигнеме“ јагодиците на лицето.
*Со следниот чекор правиме притисок на точките за убавина (брадата, ноздрите, над
коренот на носот) 1 минута.
*Потоа правиме притисок на тоничните точки (под долната усна; на јагодиците; коренот на
носот, во близина на веѓите) 1 минута.
*Самомасажата на лицето ја завршуваме со лесно преминување на врвовите на прстите
над лицето и лесно движејќи ги, го потчукнуваме целото лице како да сакаме да го
разбудиме и подготвиме за денот кој ни следи.
Масажата на лицето е многу важна и може да ја правиме не само науто, туку секогаш кога
чувствуваме дека ни е потребна. Но, потребно е да се следат горенаведените чекори.

На крај нанесете ајурведски путер за лице и тело и хидрирајте ја целосно кожата.

Исто така можете да употребувате ајурведско масло за нега според вашата доша.

Масло за нега на кожа, конституција #vata (сува кожа)

Ајурведски путер за лице и тело со додаток на масло од коноп

 

 

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек од мед, лук, црн пипер и кардамом во борба против главоболката Со комбинирање на овие четири намирници, со додаток на црниот пипер во смесата, ќе добиете силен домашен лек кој нема да остави штетни последици врз вашето тело како апчињата против...

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

Постојана кашлица поврзана со други симптоми како: скратен здив, голема количина на слуз или крвав исцедок може да укаже на посериозен медицински проблем. Постојаната кашлица е чест респираторен симптом, но исто така може да укаже на заболување на срцето,...

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Како да го започнете и завршите денот? Ајурведата препорачува голема употреба на ферментирани млечни производи доколку не пречи на дигестијата. Еве една здрава и лесна закуска з апочеток и крај на денот. Рецепт: 1 јаболко, 1 лимон, Кефир или јогурт /количина по...