За 4-6 порции
• 1 компир
• 1/4 чаша ги или путер
• прстофат анасон (по избор)
• моркови, исечени на тенки прстени
• 1 целер, исечен на парчиња
• 1/2 лажичка мајчина душица
• 1/2 лажичка босилек
• 1/8 лажичка рузмарин, сув или свеж
• 2 лажици сецкан свеж магдонос
• 2 големи домати, исечени
• 1/4 чаша интегрално брашно
• 3 1/2 чаши растително млеко
• 2 1/2 чаши зрна од пченка
• 1/2 лажиче црвен пипер
• сол и црн пипер по вкус
* Гответе го компирот додека не омекне.
Исцедете го кога ќе се олади доволно, изрендајте и исечете ја на коцки.
*Додека компирот се готви, се топи 1
лажица ги или путер во тава. Испржете го
анасонот, морковите, целерот, зачините и
магдоносот на тивок оган 5 минути, со често
мешање.
* Додадете ги доматите и варете додека не омекне, околу 5 минути или повеќе.
* Истопете ги преостанатите 3 лажици ги или
путер во тенџере од 2,5 литри.
Додадете го брашното и пржете 1 минута
на тивок оган, често мешајќи со жица за матење.
Полека додадете го растителното млеко. Разбијте
со жица за матење за да се разбијат грутките.
* Додадете го пржениот зеленчук, компирите,
пченкате и црвениот пипер. Варете додека
пченката не омекне, а чорбата не
се згусне, околу 3-4 минути. Зачинете со сол
и црн пипер по вкус.
Споделете го овој здрав рецепт со вашите најблиски 🙂
Recent Comments