Ајурведски поглед на сетилото за вид и како да ги негувате очите
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ајурведски поглед на сетилото за вид и како да ги негувате очите

Ајурведски поглед на сетилото за вид и како да ги негувате очите

by | Aug 27, 2021 | 0 comments

Дали знаете дека очите ги одредуваат и карактеристиките на личноста?

Очите се огледало на душата вели Ајурведата, а во современите успитувања и се потврдува тоа.Оваа многу сревна техника стара повеќе од 5.000 години ги заинтересира и современите научници. Тие ја потврдија древната теза за иридологијата. Во очите може да се прочита целокупното здравје на човека и затоа целокупниот ајурведски преглед го вклучува и прегледот на очите.

Дури и научниците од шведскиот универзитет Оребро тврдат дека личноста на луѓето може да се прочита од нивните очи. Тие досега успеаја да најдат модели поврзани со: пријателско однесување, доверба, невротичност и импулсивност. За да го постигнат ова, тие ги испитуваа линиите и точките во ирисите на 428 луѓе. Одамна е познато од претходните истражувања дека барем некои аспекти на особините на личноста се условени од генетиката. Шведските научници прво ги фотографираа нивните ириси за сите учесници во експериментот, а потоа ги замолија да пополнат специјално подготвени прашалници за да добијат информации за карактеристиките на нивната личност. Подоцна, со внимателно набудување на ирисите на очите, научниците открија дека љубезните и пријателски луѓе имаат поизразени вдлабнатини и бразди во ирисите, а оние кои се поимпулсивни и невротични имаат нагласени линии на самата периферија. За оваа врска помеѓу изгледот на очите и особините на личноста најверојатно е одговорен генот наречен PAX6, кој помага во контролирање и развој на ириси во ембрионот. Други истражувања претходно покажаа дека генот PAX6 е поврзан со импулсивност и социјална неприлагодливост. „Овие наоди ја поддржуваат теоријата дека конфигурацијата на ирисот е поврзана со карактеристиките на личноста. Во иднина, ова може да се користи со цел да се означат разликите меѓу луѓето. Изненадувачки е што такво нешто е можно. Се чини дека старата поговорка дека очите се огледало на душата има одредена научна основа “, вели д -р Мет Ларсон, кој го предводеше истражувачкиот тим. Различни безбедносни служби, исто така, изразија интерес за овие научни откритија. Нивните претставници веруваат дека во иднина би можеле да го користат изгледот на нивните очи со цел да ги анализираат луѓето. Аеродромите, како што се Хитроу, Манчестер и Гетвик, веќе користат очи со цел да ги идентификуваат луѓето. Сега, со нивна помош, тие можеа да ги препознаат потенцијално опасните патници. Интересно е што иридологијата успешно се занимава со анализа на очите со цел да се утврди карактерот и дијагнозата на болеста илјадници години, но таа никогаш не била научно заснована за современите научници. Сега открија топла вода и си ја припишаа целата заслуга на самите себе.

Затоа внимавајте на здравјето на очите. Редовно негувајте ги и потхранувајте ги со ајурведските капки за очи.

Извршете на време ајурведски преглед на вашите очи.

 

Органско ајурведско масло за очи

АЈУРВЕДСКИ ПРЕГЛЕДИ

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...