СОСТОЈКИ:
-1 1/2 чаши овес (може да се користи и комбинација од овес, киноа и амарант)
-1 лажичка ги масло
-3-4 урми без семки или суво грозје.
-4-5 бадеми натопени преку ноќ (излупени)
-1/4 лажичка цимет
-1/4 лажичка куркума во прав
-1/4 лажиче кардамом во прав
-2 чаши топла вода
-1 чаша млеко (Вата дизбаланс: кокосово млеко. Пита дизбаланс- кокосово млеко / оризово млеко, Кафа дизбаланс: овесово / оризово млеко)
1 лажиче јаворов сируп / мед .
КАКО СЕ ПОДГОТВУВА:
– Косристете чист (нелеплив) сад од не’рѓосувачки челик. – Загрејте го ги путерот на тивок оган додека не се формираат меурчиња. Додадете куркума и кардамон во прав и пропржете. Додадете прачка или цимет во прав и пропжете во ги путер околу 5 минути или додека не поруменат. – Загрејте ја водата во сад. – Додадете ги бадемите и урмите заедно со житарките 2-3 минути. Додадете топла вода и добро измешајте. Додадете го млекото. Намалете ја температурата и варете 10/15 мин. Додадете ги зачините според дошите.
Плодови за смирување на вата доша: зрели банани, бобинки, цимет, бадеми, мед, ѓумбир, рендан кокос.
Прана за смирување на пита доша: јаболка, бобинки, кокос, семки од тиква, семе од лен.
Плодови за смирување на кафа доша: зрели банани, бадеми, индиски ореви, кокос, ореви, семики од тиква
Попрскајте и користете за одогоре семки и зачини (тиква, ленено семе, итн.)
Наздравје 🙂
Recent Comments