Ајурведски трик – диши правилно, наспиј се и одмори се ко човек!

Дали jа знаете моќта на правилното дишење?

Дишењето е најважната – споредна работа во животот.

Правете вежби за дишење секој ден

Самиот факт дека животот започнува со вдишување и завршува со издишување објаснува колку е важно дишењето, Ова е начин инстант да го подобрите целокупното здравје, да се чувствувате посреќно и поудобно во вашето тело. Пранајама се смета за најважен јогиски метод за прочистување и подигнување на свеста со кој постигнуваме целосна контрола на здивот. Умот станува помирен, порелаксиран и појасен, целото тело се напојува со кислород и прана со правилно и контролирано дишење.

Во неколку циклуси ќе ви предложиме неколку различни видови пранајами од нашите сертифицирани јога инструктори кои можете лесно да ги изведувате дома, по можност наутро, на празен стомак, пред да одите на работа или пред да извршувате дневни активности затоа што тогаш умот е најмирен, што дава дополнителна концентрација. Дополнително позитивно влијание ќе имате доколку истата ја изведувате во период од 6 до 10 часот наутро, кога преовладува Кафа доша.

Доволно е да одвоите околу 20 минути секој ден, и сигурно многу брзо ќе ги почувствувате придобивките од секојдневните вежби за дишење.

Во секоја вежба, седете во лотос, полу-лотос или позиција што е пријатна за вас, но ‘рбетот мора да биде целосно исправен. Дланките се на колена, завртени нагоре (маха мудра), очите се затворени или погледот е спуштен кон носот.

Уџаи пранајама

Ако сте почетник со пранајама или само што сте решиле да ја вклучите во вашата секојдневна јога пракса, можеби е најдобро да започнете со Уџаи пранајама. Секој што практикува јога знае дека правилното дишење е многу важен сегмент додека практикувате јога.

Нè загрева, дава сила и звучи како шум од бран, или го нарекуваат победнички здив. Дишете низ носот полека нежно затегнување во пределот на епиглотисот /грлото/, потенцирајќи  го движењето на дијафрагмата, белите дробови и рамениците.

Додека дишете можете да визуелизирате тенка црвена линија што ја цртате по целиот ‘рбет. Важно е да го набљудувате секое вдишување и издишување, со тоа што издишувањето трае малку подолго. Направете најмалку 15 вдишувања и издишувања.

Научете правилно да дишете на следната работилница Програма на среќата или редовните јога часови

 

Кафа

ЈОГА

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова...