Ајурведски трик – направете тест со јод и сами проверете ја функцијата на тироидата

Тироидната жлезда е оболена кај луѓе кои силно доживуваат сè што им се случува, кои реагираат
на лошите постапки на другите, со чувство на длабока повреда и незадоволство. Негативните
емоции остануваат замрзнати во телото, се акумулираат во тироидната жлезда и почнува да се
оболува. Емоциите мора да се движат!

Тест со јод
Овој тест е корисен за секого, особено за луѓето кои имаат проблеми со тироидната жлезда.
Пред спиење, земете јод, кој се купува во аптека. Потопете бебешко стапче за чистење во јод и
нацртајте три линии со него на мускулот на левата рака: тенка, средна и густа. Почекајте линиите да
се впијат и исушат на вашата кожа и одете во кревет.
Погледнете ја раката наутро. Ако се изгуби само најтенката линија, тоа значи дека сè е во ред со
јодот во телото. Телото внесува јод низ кожата колку што е потребно. Ако, покрај најтенката, линијата што
недостасува и е со средна дебелина значи дека немате доволно јод во телото и треба да обрнете
внимание на состојбата на вашето здравје.
Ако недостасуваат сите три реда, тоа значи дека имате голем недостаток на јод во вашето тело и
дека тироидната жлезда е особено загрозена.

Овој метод е потполно безопасен бидеjќи јодот продира низ кожата само онолку колку што му е
потребно..

За намалена фумнкција на тироидната жлезда се препорачува редоно практикување јога вежби дадени од цертифициран јога инструктор, техники на дишење и Ашваганда.

 

СЕМИНАРИ

ЈОГА

Ashwagandha

 

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова...