Ајурведски трик – победи ја катарактата и проблемите со очите

Катарактата е болест од типот  на кафа доша. Вишокот кафа (слуз во телото) се акумулира во леќата на окото, нарушувајќи ја нејзината транспарентност. Како што напредува катарактата, заматеноста се зголемува, визуелното поле станува сè позатемнето и заматено. Типично, луѓето со дијабетес се повеќе склони кон катаракта, иако катарактата е почеста во староста.

– Билни препарати. На првичните знаци на катаракта, ефикасен лек за отстранување на вишокот кафа (слуз) е плакнење на очите со трифала (ајурведски лек). Земете една лажичка трифале (прашок) и варете 2-3 минути во чаша вода, изладете, темелно филтрирајте, ставете во специјална чаша за плакнење на очите и исплакнете ги очите. Во текот на денот, можете да ја повторите оваа постапка два до три пати. Плакнување на очите со раствор на трифала наутро и навечер го промовира закрепнувањето и е добра превентивна мерка. Правете го ова редовно еден месец, и доколку ефектот е добар, можете да продолжите да правите онолку колку што сакате. Ова ќе го спречи напредокот на катарактата.

Капки за очи . Ставањето една капка на специјално масло без конзерванси во очите пред спиење, исто така, ќе помогне да се отстрани вишокот кафе од леќата и да се подмачкаат рожницата и мукозните мембрани на окото. На овој начин, може да се спречи развојот на катаракта.

– Обична пченка. Чај од 15 гр. сува мелена пченка и 1 чаша врела вода, оставете да врие 40 минути, процедете, пијте 1-3 лажици 3-4 пати на ден.

Посакуваме добро здравје 🙂

 

Органско ајурведско масло за очи

 

Кафа

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова...