Ајурведски трик – со вежба на дишење помогни си при икање
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ајурведски трик – со вежба на дишење помогни си при икање

Ајурведски трик – со вежба на дишење помогни си при икање

by | Jan 4, 2021 | 0 comments

Секој од нас доживеал икање, навидум безопасен проблем, никој не му придава значење и не размислува од што потекнува. Икање се јавува поради недоволно снабдување со крв во дијафрагмата, поради што дијафрагмата претрпува периодични конвулзивни движења, што се манифестира со икање.

Запрете го здивот.

Наједноставниот лек за икање е да го задржите здивот. Длабоко вдишете и задржете го здивот во долниот дел на стомакот, а потоа полека издишете.

• Ако имате потешкотии во задржувањето на здивот, земете дебела хартиена кеса, отворете ја и држете ја врз уста и нос, дишете во неа (вдишете и издишете). Дишејќи на овој начин, ќе го вдишите вашиот сопствен јаглерод диоксид, и ова природно ќе ги релаксира мускулите на дијафрагмата. Икањето ќе исчезне за една минута или две.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...