Ајурведски трик – со млеко против икање

Секој од нас доживеал икање, навидум безопасен проблем, никој не му придава значење и не размислува од што потекнува. Икање се јавува поради недоволно снабдување со крв во дијафрагмата, поради што дијафрагмата претрпува периодични конвулзивни движења, што се манифестира со икање.

Икање може да биде предизвикано од запек. Хроничен запек, надуеност и надуеност во дебелото црево може да предизвика икање. Во тој случај, направете клизма со топло млеко помешано со вода. Обидете се да го чувате млекото најмалку 2 до 3 минути или подолго, ако можете во себе. Ова ќе ги релаксира дијафрагмата и внатрешните мускули и ќе помогне да се запре икањето.

Кога да одам на лекар? Икањето може да се појави во различни патолошки состојби. Таканаречени икање на срцето – со конгестивна срцева слабост; уремично икање – при откажување на бубрезите (кога е нарушена функцијата на бубрезите), што доведува до труење на крвта со урична киселина; мозочни икања – со патологија на мозокот. Во овие случаи, потребна е квалификувана медицинска помош. Покрај тоа, ако икањето продолжи повеќе од два дена и не помагаат ајурведските лекови, консултирајте се со доктор.

Добри резултати се постигнуваат доколку извршите притисок на овие две марма точки прикажани на сликата.

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова...