Ајурведски трик – топла вода во време на пандемија и вируси
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Ајурведски трик – топла вода во време на пандемија и вируси

Ајурведски трик – топла вода во време на пандемија и вируси

by | Dec 2, 2020 | 0 comments

 🥛Топлата вода е универзален растворувач и главна компонента на метаболизмот, сите минерали и елементи во трагови растворени во водата се апсорбираат во крвотокот и продираат во секоја клетка.
Се препорачува да се пие четири чаши топла превриена вода, а постарите лица и оние со послаб имунитет, ако неможат да пијат четири чаши топла вода одеднаш, можат да започнат со помалку и постепено да ги зголемуваат.
Топлата вода во Ајурведата служи како превенција,  служи за елиминирање токсини, кои се најголема причина за заболувањата. Традиционалната медицина препорачува неколку чаши топла вода веднаш по будењето, дури и пред миењето и четкањето на забите. Топлата вода го чисти стомакот и го буди дигестивниот тракт. Сега кога во светот постои „пандемија од вируси“, ЗАДОЛЖИТЕЛНО е да се пие топла вода половина час пред секој оброк. Топлата вода го активира метаболизмот, ги чисти токсините, помага при варење на храната, превенира запек. Водата помага при зголемувањето на мускулните клетки, создавање нови крвни клетки и работа на мозокот. Сведоци сме дека при секоја главоболка,  ако се напиеме чаша или две вода веднаш се смирува болката. Главоболката е првиот знак на недостаток на течност. Ајурведските терапевти велат дека луѓе (особено постарите лица)  со слаба имунолошка состојба да ставаат топли вреќи (термофори) на нивните бели дробови, абдоменот и превентивно да останат во своите домови.
Најдобри резултати с епостигнуваат кога по утринското земање на поголема количина топла вода извршите чистење на вашиот јазик и жабуркње со масло.
Доколку навистина се грижите за своето здравје направете ајурведски комплетен преглед кај реномираниот др.Авишек Мишра во период од 12-15 декември 2020
Споделете корисни содржини со вашите блиски 🙂

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...