Ајурведски трик – хималајска сол домашен лек за 300 болести

Солта не само што го подобрува вкусот на храната, туку е и одличен лек. Солта ги содржи примарните елементи вода и оган и затоа ја подобрува Пита дошата (енергија на оган во телото) и Кафа дошата (енергија на вода).
Солта го зголемува апетитот, го стимулира варењето и помага при надуеност.
При гихт и ревматизам, таа помага однадвор, доволно е да се загрее солта и да се стави во крпа и се нанесува на болното место.

Во случај на течење на носот, концентриран физиолошки раствор се нанесува во носот со Џала нети. 

По целосното испирање на носниците нанесете насја капки за нос.
Во случај на воспаление и инфекција на грлото, помага гаргара со силен физиолошки раствор, изматете 1 лажица сол (камена или хималајски) во чаша топла вода, мешајте додека солта не се раствори целосно. Исплакнете го грлото 3 пати на ден после јадење. После испирање, исплакнете ја устата со топла вода, но не ја пијте.

 

 

Џала Нети

Органско ајурведско масло за нос

 

Питта

Кафа

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова...