Користењето на калинката во ајурведата датира уште од пред 5.000 години. За лековитоста сте зборувале многу пати.
Подготовката на чај од кора од калинка е многу едноставна, а нејзиниот ефект е многу корисен за вашето целокупно здравје.
Како да направите чај од калинка?
Свежата или сува кора од калинка ставете ја во чаша и зовријте 250 мл вода. Кога водата ќе зобирие, истурете ја кората од калинка и покријте ја со тацна. Оставете да отстои околу 25 минути и пијте чај без додавање на шеќер. Чајот од кора од калинка првенствено се препорачува за оние кои имаат проблеми со желудникот и цревата. Најдобро е да се консумира чај со постепено пиење на првата половина чаша чај веднаш, а втората половина по 3 часа. Во случај на некои посериозни проблеми со желудникот и дигестивниот систем, препораќливо е пиење на две чаши чај четири пати на ден. Значи чашата испијте ја до половина, а друга подоцна. По една недела консумирање чај од кора од калинка, треба да направите пауза од најмалку една недела. Чајот може да го консумираат и оние кои немаат здравствени проблеми, но не и во прекумерни количини. Чајот од калинка не треба да се пие секој ден, туку секој втор ден. Ако имате здравствени проблеми, сепак е најдобро да се консултирате со вашиот лекар за да избегнете несакани ефекти. Забелешка: Вкусот на кората од калинка е адстрингентно и може да предизвика мачнина поради својата јачина и затоа треба да бидете претпазливи кога го консумирате. Чајот од кора од калинка е исто така ефикасен за плакнење на устата во случај да имате рани. Покрај тоа, чајот од кора од калинка е ефикасен во лекувањето на дерматитисот. Потоа се користи за надворешна употреба во разредена форма. За разлика од кората од калинка, со чија потрошувачка треба да се биде внимателен, консумирањето калинка како овошје не создава несакани ефекти. Како и секое овошје, калинката е богата со фитоматер, а консумирањето свежа калинка има многу силни корисни ефекти врз здравјето на организмот. Се препорачува да се консумира сурова калинка за подобар ефект. Ако имате проблеми со апетит, утринска мачнина и воспалено грло, јадете калинка. Калинка се препорачува и за луѓе кои страдаат од астма бидејќи високото ниво на витамин Ц што го содржи има силно антиинфламаторно дејство.
Посакуваме добро здравје 🙂
Recent Comments