Дали знаете дека доцнењето на важните настани предизвикува длабок стрес?
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Дали знаете дека доцнењето на важните настани предизвикува длабок стрес?

Дали знаете дека доцнењето на важните настани предизвикува длабок стрес?

by | Dec 27, 2020 | 0 comments

Добро е да се знае кои нешта влијаат на зголемување на стресот, едноставно да можеме свесно
да ги ублажиме и избегнуваме секојдневните стресни ситуации. Сакале или не, секој ден е полн
со стрес што не зависи од нас. Сепак, некои навидум наивни работи што самите ги правиме можат
да ни го направат денот уште постресен. Зошто да не ги избегнеме.
Постојано доцнење
Можеби мислиме дека доцнењето неколку минути не е страшно, но станува проблем ако стане
навика и да создава доста непријатни ситуации на работа, во врски со пријатели и слично. Ако
постојано доцниме, тоа влијае на начинот на кој луѓетоне перципираат; ако редовно доцниме на
работа, даваме слика дека сме мрзливи; пријателите и најблиските ќе почнат да мислат дека не
се грижиме за нив. И тука следат критиките, губењето добри релации со надворешниот свет,
едноставно се отвара врата за дополнителен извор на стрес во нашиот живот. Овој проблем
лесно се решава, под услов да сакаме да го решиме. Ако сме свесни дека постојано доцниме,
свесно може да се корегираме на многу едноставен начин. Одлучуваме сите термини да ги
планираме петнаесет минути до половина час порано отколку што е вистинскиот тајминг. Многу
едноставен начин да го престигнама времето и да сме секогаш предвреме.
Работа без пауза
Можеби мислиме дека најдобриот начин да ја завршиме работа и да немаме грижа е да работиме
додека имаме работни обврски, но за жал ефектите се по наш грб. Постојат луѓе кои можат да се
пофалат дека работат долги часови без пауза; да. тоа може да биде вистина, но веројатно
нивната работа не е квалитетна. Многу студии посочуваат дека продуктивноста опаѓа доколку не
направиме соодветна пауза. И намалувањето на продуктивноста може да предизвика
дополнителни недоразбирања и проблеми при работа. Покрај тоа, долгото седење е физички
многу нездраво. Важно е да направиме пауза и повторно да продолжиме. На пример, ручек,
прошетка, некоја креативна игра, нешто што ке не одмори и ќе не избави од секојдневната рутина.
Не дозволувај работата да те исцрпи и да ти создаде стрес во организамот.
Лишување од сон
Современиот живот е брз и точно е дека ни недостасуваат часови за да ги завршиме сите работни
и домашни обврски. Честопати седиме до касно навешер за да постигнеме се што сме
испланирале. Доцна легнуваме. Но, лишувањето од сон може да го намали квалитетот на
живеењето, да ја намали способноста за расудување, да ја зголеми веројатноста за грешки, па
дури и повреди на работа. Да не спомнувам дека недостатокот на сон лошо влијае на здравјето
(намален имунитет, ризик од дијабетес, висок крвен притисок, па дури и срцеви проблеми).
Затоа, проверете дали спиете најмалку 7 часа на ден – најдобро е да се оди во кревет пред 22
часот, да станеме рано наутро и да го почнеме денот со добра енергија и длабока медитација.

Како да си помогнеме?

Да ја балансираме исхраната, особено во овој период кога преовладува Вата дошпата. Да јадеме топла и чорбеста храна, убаво да го затоплуваме телото, а особено стапалата и главата и што поголем одмор. Секако редовната јога пракса и техниките за дишење да ни станат практика.

При длабок стрес и дизбаланс на телото ви препорачуваме редовна маслена ајурведска терапија Абјанга и Ашваганда.

 

Ashwagandha

 

ТРЕТМАНИ

 

СЕМИНАРИ

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...