Дали знаете дека една од најголемите човечки вредности е простувањето?

Вистинскиот момент за искрено простување е токму тука и сега „Да простиш значи да го ослободиш затвореникот, а притоа да откриеш дека тој затвореник си бил ти.“ – Луис Б. Смедс
Кога некој за којшто се грижиме ќе нѐ повреди, може да чувствуваме бес, лутина и желба за одмазда, или пак едноставно да простиме и да продолжиме понатаму. Не постои човек којшто не бил повреден од зборовите или делата на неговите најблиски. Но, доколку не практикуваме простување, тогаш ние би биле оние коишто би биле најповредени. Всушност, простувањето е одлука којашто може да ни помогне да се фокусираме на други, попозитивни апекти од нашиот живот.
Сите имаме само еден живот и не вреди залудно да го трошиме на омраза, да потиснуваме гнев во себе кој со текот на времето не исчезнува, туку расте во целото наше битие и ни ја одзема животната радост.
Мораме да се научиме да простуваме, но тоа да го правиме вистински и искрено. Обичното „Во ред, ти простувам“ не е доволно и често е сосем неважно ако тоа навистина не го мислиме, не веруваме во зборовите кои ги искажуваме и не ја чувствуваме моќта на простувањето со секој атом од нашата душа.
Простувањето е убедување дека никој и ништо не може да ја наруши нашата ментална, духовна рамнотежа и никој и ништо не може да застане на патот на нашата среќа и чувство на духовна исполнетост и мир.
Потребно е да го пронајдеме изворот на мир и спокој во средината на нашето битие и да се ослободиме од непотребните грижи и деструктивни чувства.
Сепак, не треба да се превиди фактот дека простувањето не важи само за другите, тоа важи и за нас. Потребно е и самите себе да си ги простиме грешките кои сме ги направиле, погрешните избори и разочарувањата од минатото за да можеме да зачекориме по нов животен пат.
Затоа, за мир на твојот ум и твојата душа Прости 🙂

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек од мед, лук, црн пипер и кардамом во борба против главоболката Со комбинирање на овие четири намирници, со додаток на црниот пипер во смесата, ќе добиете силен домашен лек кој нема да остави штетни последици врз вашето тело како апчињата против...

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

Постојана кашлица поврзана со други симптоми како: скратен здив, голема количина на слуз или крвав исцедок може да укаже на посериозен медицински проблем. Постојаната кашлица е чест респираторен симптом, но исто така може да укаже на заболување на срцето,...

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Како да го започнете и завршите денот? Ајурведата препорачува голема употреба на ферментирани млечни производи доколку не пречи на дигестијата. Еве една здрава и лесна закуска з апочеток и крај на денот. Рецепт: 1 јаболко, 1 лимон, Кефир или јогурт /количина по...