Дали знаете дека оралната кандида се размножува на јазикот?
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Дали знаете дека оралната кандида се размножува на јазикот?

Дали знаете дека оралната кандида се размножува на јазикот?

by | Oct 24, 2020 | 0 comments

Оралната кандида е една од причините за бел јазик!

Орална кандида: задебелениот и бел талог на јазикот може да укаже на присуство на кандида; како резултат, на јазикот се појавуваат красти или израстоци на самиот јазик што се лесно видливи и со око. Најчести причинители кои го поттикнуваат растот и размножувањето на кандидата е од честото користење на млечни производи и бело сирење кои создаваат кисела средина.

Лоша орална хигиена

Оралната хигиена е многу важна; кога некое лице не ги мие забите и не го чисти јазикот секој ден, лесно може да се формира бело таложење.

Дехидратација или сува уста:

Сува уста се нарекува и ксеростомија. Лесна дехидрираност на устата исто така може да предизвика бел јазик. Плунката делува како агенс што ги разградува бактериите на јазикот; сув јазик или дехидрирана уста, собираат остатоци од храна и ако нема доволно плунка за да се измие, јазикот може да стане бел. Дополнителното користење на хемиски средства за хигиена на устата го забрзуваат разојот на лошите бактерии и кандида во усната шуплина. Флуорот во ковенционалните пазсто за заби е уште еден агенс кој го закиселува телото, а вијае и на глеѓта на забите.

Наши препораки:

Најпрвин кога ќе се разбудите направете жабуркање со ајурведско масло.

Не двоумете се  да користите ајурведска природна паста за заби.

а потоа секое утро лесно исчистете го својот јазик со ајурведски бакарен чистач за јазик.

 

Ајурведски бакарен чистач за јазик

Ајурведско масло за жабуркање

Ајурведска дентална паста за заби-ментол и цимет

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...