Дали спиете правилно?

Дали спиете правилно?

by | Jun 11, 2020 | 0 comments

 

Дали знаете дека во Ајурведата е важна и позата во која спиме, а тоа значително влијае на организмот и здравјето, особено на варењето на храната, работата на срцето. Монасите од дамнина практикувале да лежат после секој оброк , како би го олесниле варењето . Ајурведата советува спиње на левата страна . Никако спиење на абдомен или стомак. На тој начин беспотребно вршиме притисок на многу витални органи и функции во телото.

Ваквиот начин на спиење:

– ја олеснува и поттикнува лимфната дренажа на телото ;

– поттикнува лесна работа и добар крвоток на срцето ;

– полесна детоксикација на телото и забрзан метаболизам  ;

– придонесува за здраво функционирање на слезината ;

– полесно и поправилно дишење ;

 

За подобар сон ви препорачуваме Ашваганда.

 

Ashwagandha

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...