ДОША ТЕСТ

Практичен доша тест

Каков тип сте според ајурведата?

Пракрити или пракрути е санскритски збор што значи „природа“, „креативност“ или „прво создавање“.

Според Ајурведа, нашата биолошка иле телесена конституција наречена пракрити е наследна со раѓањето.

Пракрити ја претставува суштинската и непроменливата природа на секое човечко суштество.

Таа се одредува во времето на зачнувањето и се однесува на сите генетски наследени физички и емоционални карактеристики кои се постојани и не се менуваат во текот на животот.

Пракрити е нашиот основна телесена конституција или доша.

Секој од нас ги има сите три доши претставени во нашата конституција, но тие се манифестираат различно и уникатно кај секој поединец.

Познавањето на вашата сопствена доша, или ајурведската конституција на телото, ќе ви помогне да откриете која диететски режим е најдобар за вас, кој животен стил ја поддржува хармонијата на вашите емоции и рамнотежата на вашето тело, кон кои болести сте склони и како да ги пронајдете вистинските лековити суплементи козметика и третмани што најдобро функционираат за вас.

Со помош на овој едноставен тест, можете сами да ја пресметате вашата доша – типот на вашето тело според Ајурведа.

Инструкции:
Испечатете ја табелата. Подгответе пенкало и хартија.

Одговорете на секое прашање со заокружување на точката што ви одговара.

Ако не можете да ја отпечатите табелата, запишете ги точките на хартија.

Кога одговарате, обидете се да ја земете предвид не само вашата моментална состојба, туку и состојбата за време на целиот ваш живот досега.

Посебно избројте ги поените за вата, пита и кафа одделно. Споредете ги резултатите.

ВАТА

ПРАШАЊЕ

Ова не ми одговара

Делумно ми одговара

Најмногу ми одговара

Слабо паметам и брзо заборавам

  1       2   3       4   5       6

Брз сум во вршењето на активности

  1       2   3       4   5       6

Тешко се здебелувам, слаб/а сум

  1       2   3       4   5       6

Рацете и нозете ми се студени

  1       2   3       4   5       6

Многу се грижам

  1       2   3       4   5       6

Едвај издржувам на студеното време

  1       2   3       4   5       6

Лесно го менувам мислењето

  1       2   3       4   5       6

Лесно го менувам расположението

  1       2   3       4   5       6

Потешко заспивам и спиењето ми е лесно

  1       2   3       4   5       6

Јас сум претежно неодлучен/а

  1       2   3       4   5       6

Чекорењето е лесно и брзо

  1       2   3       4   5       6

Говорам брзо

  1       2   3       4   5       6

Имам многу гасови

  1       2   3       4   5       6

Немам чести столици – празнења

  1       2   3       4   5       6

Во зима и есен кожата ми е сува

  1       2   3       4   5       6

Мојот ум е немирен и неконтролиран

  1       2   3       4   5       6

Очите и движењата ми се ентузијастични, постојано сум во движење

  1       2   3       4   5       6

Честопати имам нередовна диета

  1       2   3       4   5       6

 

 

ПИТА

ПРАШАЊЕ

Ова не ми одговара

Делумно ми одговара

Најмногу ми одговара

Ми се допаѓа сè да биде на време

  1       2   3       4   5       6

Ми се допаѓа сè да биде многу уредно

  1       2   3       4   5       6

Понекогаш се однесувам премногу жестоко

  1       2   3       4   5       6

Честопати донесувам ненадејни одлуки

  1       2   3       4   5       6

Јас сум многу прецизен/a

  1       2   3       4   5       6

Ми се допаѓа сè да биде по мое

  1       2   3       4   5       6

Многу се потам

  1       2   3       4   5       6

Не ми се допаѓа и не можам да ја издржам топлината

  1       2   3       4   5       6

Често можам да бидам експлозивен/а

  1       2   3       4   5       6

Нервозен/а сум ако не јадам редовно

  1       2   3       4   5       6

Мојот апетит е прилично добар

  1       2   3       4   5       6

Сакам да јадам повеќе отколку што ми треба

  1       2   3       4   5       6

Имам редовна столица / празнење

  1       2   3       4   5       6

Тврдоглав/а сум

  1       2   3       4   5       6

Имам пеги, бемки или мозолчиња на мојата кожа

  1       2   3       4   5       6

Брзо се лутам

  1       2   3       4   5       6

Ладни оброци и пијалоци ми одговараат

  1       2   3       4   5       6

Ми се допаѓаат поладни простории и климатски услови

  1       2   3       4   5       6

Не ми се допаѓа премногу лута, но сакам зачинета храна

  1       2   3       4   5       6

Сакам слатко

  1       2   3       4   5       6

 

КАФА

ПРАШАЊЕ

Ова не ми одговара

Делумно ми одговара

Најмногу ми одговара

Имам тенденција да добијам тежина

  1       2   3       4   5       6

Честопати имам вишок слуз во грлото и синусите

  1       2   3       4   5       6

Сакам да правам сè полека

  1       2   3       4   5       6

Не сакам да брзам

  1       2   3       4   5       6

Не ми се допаѓа ладно и влажно време

  1       2   3       4   5       6

Имам крупна конституција

  1       2   3       4   5       6

Спијам многу добро

  1       2   3       4   5       6

Меморијата ми е многу добра

  1       2   3       4   5       6

Не се лутам брзо

  1       2   3       4   5       6

Моето варење е бавно

  1       2   3       4   5       6

Се чувствувам уморно после јадење

  1       2   3       4   5       6

Не се заморувам брзо

  1       2   3       4   5       6

Ми се допаѓа сè во умерени количини

  1       2   3       4   5       6

Јадам полека

  1       2   3       4   5       6

Сакам да спијам долго

  1       2   3       4   5       6

Здрав/а сум по природа

  1       2   3       4   5       6

Не сум завидлив/а

  1       2   3       4   5       6

Сакам богатството

  1       2   3       4   5       6

Кожата ми е мазна, мека и светла

  1       2   3       4   5       6

Лесно можам да издржам постење

  1       2   3       4   5       6

 

Вкупно поени за
Вата          Пита          Кафа

 Интерпретација на резултатите од тестот:

Според резултатите од тестот, ќе видите дека една, две или сите три доша доминираат во вашата конституција. Типот кој преовладува се именува како доминантна доша.

На пример:

Вата 30, Пита 49, Кафа 41 – Вие сте тип Пита-Кафа (доминираат Пита и Кафа)

Вата 18, Пита 47, Кафа 55 – Вие си тип Кафа-Пита (преовладуваат Кафа и Пита)

Вата 42, Пита 40, Кафа 38 – Вие сте тип Пита-Вата-Кафа (сите три доши се еднакви)

Вата 59, Пита 36, Кафа 25 – Вие сте тип Вата (преовладува Вата)

Прочитајте повеќе за вата доша

Прочитајте повеќе за пита доша

Прочитајте повеќе за кафа доша

За поточно одредување на вашата доминантна доша консултирајте се со ајурведски лекар.