Тридоша

Силата на балансот

Да се ​​биде тридошик значи дека имате еднаков баланс на вата, пита и кафа доша во вашата конституција. Тридошото тело може да биде променливо, зависно од тоа како дошите се мешаат едни со други. Личноста е генерално рамномерна и стабилна затоа што по природа уставните сили се балансираат меѓусебно. Со други зборови, потешко е за тридошична личност да излезе од рамнотежа. Општиот протокол за тридошни типови е да се следат практиките на ајурведскиот живот според дадената сезона и околина. Бидејќи постои рамнотежа на сите пет елементи, тридошната кожа е генерално поздрава и избалансирана од другите типови на кожа

РУТИНА ЗА НЕГА НА ПИТА КОЖА 

Кај кожата на тридошиќ еднакво владеат сите 5 елементи: етер, воздух, оган вода и земја. Затоа, луѓето со тридошична природа имаат еднаков дел од вата, пита и кафа. Поради овој подеднакво избалансиран состав, потешко е за тридошична кожа да доживее нерамнотежа.

СОВЕТИ ЗА СОВРШЕНА ТРИДОША КОЖА     

 

  • Јадете сезонска храна. Во есен и зима, уживајте во топла, непостојана храна како коренасти зеленчуци и чорби. Во пролетта, нежно детоксифицирајте се со лесна, лута храна како киноа, свежи зеленчуци и зелени сокови. За време на летото, држете го телото ладно со свежо сочно овошје и избегнувајте храна што е премногу зачинета, пржена или мрсна.    
  • Зачинета храна со ким, коријандер и анасон (познати како тројца браќа во хербализам) за балансирано варење.    
  • Пијте топла вода со лимон првото нешто наутро за да промовирате сјајна кожа и здраво агни или варење.    
  • Развијте утрински и вечерни рутини, вежбајте секојдневно за поддршка на рамнотежата.    
  • Создадете јога пракса што се усогласува со дадената сезона. За време на есента и зимата – заземјување, во пролет, внесете повеќе топлина и проток во вашата пракса, а во текот на летото практикувајте мирни асани.    
  • Култивирајте дневна пракса за медитација. Започнете со само 5 минути на ден и полека зголемувајте кон 20-30 минути на ден.    
  • Изведете само-масажа секој ден со нашите масла за да го задржите ткивото на кожата детоксифицирано и негувано.    
  • Тридошните личности мора редовно да практикуваат Насја третман, или пак употреба на Насја масло во домашни услови.
  • Пијте ајурведски суплементи како што се Ѓумбир, Брами, Ашваганда, Трифала за балансирање на оваа доша.