Едноставен ајурведски трик за помош при цервикална спондилоза, тонзилитис, тироидна жлезда

Значење: Зборот Кшипра (क्षिप्र) буквално значи „брза“, т.е. марма точка која има најбрзо дејство и обезбедува брзо олеснување на проблемите.
Локација: Kshipra marma се наоѓа помеѓу просторот на првата метакарпални и вторите метакарпални коски на двете раце.
Забелешка: Оваа марама постои и на стапалото во просторот помеѓу 1-ви и 2-ри метатарзални коски.
Споредба: Се споредува со првите меѓуметарзални лигаменти кај стапалата, додека на дланката кај првиот интерметакарпален лигамент.
Состав: Составен е од тетиви или лигаменти. Нејзината големина е околу половина од прстот.

Активирајте ја оваа енергетска точка

Седнете удобно во позиција на стол или во лежечка положба, а потоа своето внимание насочете го кон дишењето. Лежерно започнете да ја притискате областа помеѓу 1-вите и 2-рите метакарпални коски на рацете /како на сликата/. Малку е непријатно додека ја притискате оваа точка, но сигурно ќе ви овозможи ослободување од проблемите со редовно практикување. Притиснете ја оваа точка  15-18 пати наутро, попладне пропратена со ритамот на дишење.

Забелешка:

Кај мажите стимулацијата на оваа марма точка се изведува на десната рака, додека кај жените се практикува на левата рака.
Раката не треба да биде премногу згрчена и нека биде малку лабава.
Притиснете ја оваа марма точка со темпо на здив.

Значење на Кшипра марма точката (क्षिप्र मर्म)

Кшипра марма е корисна при заболувања на регионот на: рамото, предниот триаголник на вратот и кај болести како цервикална спондилоза, тонзилитис, тироидна жлезда, дисфонија, дисфагија, дислалија. Дури и кај пациенти со прекумерна опседнатост со секс, активирајте ја кшипра марма точката на нозете, ова апсолутно ќе го намали ливидото. Но, запомнете дека прекумерната стимулација ја оштетува оваа точка, затоа притиснете ја според потребата. Исто така, дејствува како утилитарна терапија во случај на болка во грбот.

Овој и други третмани редовно се изведуваат во нашиот Ајурведски центар

При сериозни мијалгии и фибромијалгии вршете ја оваа терапија и масажа со бадемово масло.

 

Oрганско чисто бадемово масло

 

 

Written by Ayurveda

October 28, 2020

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Древен ајурведски лек за уморни и болни стапала

Древен ајурведски лек за уморни и болни стапала

Дали сте пробале стапалата да ги потопите во млеко? Нозете ќе ги впијат сите хранливи материи од топлото млеко.  Овој третман им преку 100тина позитивни влијанија врз здравјето на телото. Како да го направите овој третман? Изборот на млекото го оставаме на вас....

Радикално исчистете ги масните депозити и излечете го гастритот

Радикално исчистете ги масните депозити и излечете го гастритот

Овој древен ајурведски пијалок е составен од само 2 состојки што сите ги имаме дома. Додадете ги овие 2 состојки во шолја вода и ќе забележите олеснување за многу брзо време. Ако имате какви било проблеми со стомакот или имате прекумерна тежина, овој пијалок ќе...

Ѓумбирот во борба со маснотиите и дебелината

Ѓумбирот во борба со маснотиите и дебелината

Ѓумбирот, како додаток или состојка во храната или пијалоците, може да заштити од дебелина и хронични болести. Како еден од најчесто користените зачини во светот има долга историја на употреба како хербален лек за третман на разни болести благодарение на разните...