Во текот на зимата, правиме сѐ за да избегнеме да се разболиме, што значи дека треба да го поврземе телото со циклусите на природата. Еден од начините да го направиме ова е да јадеме сезонски зеленчук, како цвекло, компири и моркови. Овој корененест зеленчук е богат со растителни влакна, богат со витамини, полн со минерали и
се разбира, богат со антиоксиданси за да ни помогне да ја поминеме студената и долга зима.
Морковот е зеленчук кој лесно е сварлив, што го прави совршен за стимулирање на нашиот систем, зголемување на енергијата и чистење на крвта.
Дали знаевте дека морковот може да има и релаксирачки ефект врз очите?
Покрај видот, тие исто така го подобруваат тенот и го намалуваат воспалението. Морковот е неопходен зеленчук за многу ајурведски зимски рецепти.
Еве еден за вас.
Алва од морков
2 чаши ситно рендан морков
1/2 лажичка шафраново масло
1/2 лажиче кардамом
1/4 лажиче цимет
2 лажици ратопен путер ги
1 1/2 чаша млеко / билно млеко за замена
6-8 ситно мелени бадеми
4-5 фино мелени ф’стаци
2 супени лажици-засладувач по вкус (претпочитајте природни засладувачи како суров шеќер од трска)
КАКО СЕ ПОДГОТВУВА:
Потопете 1 лажица шафраново масло во вода 10 минути.
– Растопете путер ги во тенџере со слаб оган. Штом се стопи, додадете моркови.
– Измешајте и варете ги моркови додека не омекнат. По околу пет минути на оган, морковите треба да станат малку кафеави.
– Додадете на морковите млеко, зачини, џагери / трскин шеќер и натопениот шафран.
– Варете на тивок оган 15 минути, или додека не се апсорбира целата течност. Бидете сигурни дека често мешате за да спречите алвата да подгори или да се залепи во садот.
– Служете во мали садови, зачинети со исечени бадеми, ф’стаци.
Споделете го овој здрав рецепт со вашите блиски.
Recent Comments