Здрав јазик – показател за добро здравје
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Здрав јазик – показател за добро здравје

Здрав јазик – показател за добро здравје

by | Oct 24, 2020 | 0 comments

 

Добар индикатор за здрав јазик е благо розова боја на јазикот без темни црвени, жолти или бели дисколорации. Но, ако најдете бел слој што покрива дел од јазикот или целиот јазик, тогаш тоа е показател дека во телото е насобрано голема количина на отрови или ама. Показателот на скрама на јазикот не мора но може да биде алармантно. Овој слој е мешавина од бактерии, мртви клетки и остатоци од храна.

Редовната хигиена на усната шуплина, која вклучува миење на забите и чистењето на јазикот со бакарен чистач и чистење со помош на специјално ајурведско масло за жабуркање, може да помогне во решавањето на проблемот.

Некои бактерии се и корисни

Во секое време, во устата имаме околу 20 милиони бактерии. Тие се состојат од околу 1000 познати видови и за никој од нив се смета дека предизвикуваат лош здив или каков било друг здравствен проблем.

Всушност, одредена мешавина на бактерии на јазикот и во устата создава здрава околина. Грам-позитивни и грам-негативни бактерии главно се наоѓаат на нашиот јазик и уста. Грам-позитивни бактерии се наоѓаат во плаките, додека грам-негативните бактерии се наоѓаат во јамите на јазикот.

Одредени лоши бактерии можат да создадат лош здив

Некои бактерии можат да имаат негативен ефект врз нашето орално здравје. Постојат четири типа на бактерии кои создаваат халитоза или лош здив. Познати се како грам-негативни анаеробни бактерии кои создаваат соединение кое се претвора во сулфурен биопродукт – една од водечките причини за лош здив

. Овие бактерии можат да живеат каде било во нашата уста, на нашиот јазик и во плаките. Четкањето на забите и јазикот двапати на ден може да помогне во намалување на овој ефект.

Добри ефекти се постугнуваат со комбинирано утринско жабуркање со ајурведско масло на устата.

Ајурведски бакарен чистач за јазик

 

Ајурведско масло за жабуркање

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...