Како да го уредиме животот според ајурведа!

Нашиот се повеќе неуреден и стресен животен стил има моќ да влијае на нашите тела.

Јогата како дисциплина многу ефикасно влијае на стресот, намалувајќи ги хормоните на стрес, смирувачки делува на нервниот систем и значително влијае врз правилно функционирање на  имунолошкиот систем. Имунолошкиот систем треба да биде што е можно помоќен за да може да ја изврши својата главна задача – да го заштити организмот од разни инфекции и болести.

Јогата како систем на бројни пози (асани) е многу ефикасен метод против стрес кој придонесува да се чувствуваме витални, задоволни  и будни.

Старите јогини би рекле: Човечкото тело не е прилагодено да живее под пеколно темпо 365 дена во годината. Неговиот нервен систем не е во состојба да толерира континуиран стрес без соодветно одмор. Системот за варење не може бесконечно да ги неутрализира отровите од загадената или брзата храна што ја консумираме.

Што се случува со стресниот начин на живеење?

Деловните луѓе кои дваесет часа се чувствуваат на работ на нервен слом, слушаат дека решението за нивната пред инфарктна состојба е да го прифатат животот во духот на јогата. Невозможно….. тие често мислат дека тоа не е за нив, и дека е залудно изгубено време.  Прифаќањето јога го споредуваат со постапки на бричење на главите, да се стане вегетаријанец преку ноќ, да се повлечете од пријателите и потонете во бесконечни дневни медитации и на крај  да прекинете со активен сексуален чивот. Какви заблуди!

Имено, јогата не е екстравагантна дисциплина, нема длабоко заздравување или алтернатива; Светската здравствена организација (СЗО) официјално го призна како еден од научно валидираните здравствени и тераписки системи, а современите јога-школи ќе сведочат дека сè повеќе студенти доаѓаат кај нив по совет на нивните лекари кои ја разбрале терапевтската и, пред сè, превентивна вредност на овој систем на вежби.

Неодамнешното истражување во медицината сугерира дека јогата може да помогне во зајакнувањето на имунолошкиот систем со намалување на воспалението во организмот. Стресот е поврзан со слабеењето на нашиот одбранбен систем бидејќи промовира хронично воспаление. Тоа е природна реакција на телото што е корисно на краток рок при заздравување на раните, повредите и инфекциите, но хроничното воспаление на крајот предизвикува поголема штета. Истражувачите проучувале 15 рандомизирани контролирани студии за да утврдат дали редовната обука по јога го зајакнува имунолошкиот систем и го намалува хроничното воспаление. Испитаниците обично практикувале хата јога – побавен стил дизајниран за сите нивоа на вежбање. Тоа е омилена форма на изведување асани затоа што овозможува кратка пауза помеѓу секоја асана и држењето на телото во одредена позиција.

Секое ниво на хата јогата започнува со дишење (пранајами), а откако ќе се загрее телото (на пример со сет асани кои го поздравуваат сонцето), држењето се изведува со лежење, седење и стоење и на крајот часот завршува со релаксација.

Во студијата, „јачината“ на имунолошкиот систем беше забележано дека при мерење на крвта, антитела, Ц-реактивен протеин и други воспалителни маркери луѓето кои практикуваат јога имаат помала вредност на цитокинот IL-1beta, зголемена вредност на антиинфламаторниот цитокин IL-10 и  нивото на протеини кои влијаат на ДНК се со нормални вредности.

Практикувањето јога еднаш неделно 30 до 90 минути ќе има ефект на намалување на хронично воспаление осум до дванаесет недели, но како и другите методи што ги покриваат умот и телото, тие даваат најдобри резултати кога се применуваат неколкупати неделно или секојдневно.

По завршување на јогата, се чувствуваме енергично и релаксирано,  подобро спиеме, зголемена отпорност на телото на настинки и вируси, помалку болки во грбот и ‘рбетот, подобро варење на храната, регулирање на тежината и главоболките исчезнуваат. Менталната рамнотежа се манифестира во релаксација и смиреност, подобра концентрација, побрзо учење и меморија, чувство на внатрешна среќа .

 

СЕМИНАРИ

ЈОГА

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек од мед, лук, црн пипер и кардамом во борба против главоболката Со комбинирање на овие четири намирници, со додаток на црниот пипер во смесата, ќе добиете силен домашен лек кој нема да остави штетни последици врз вашето тело како апчињата против...

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

Постојана кашлица поврзана со други симптоми како: скратен здив, голема количина на слуз или крвав исцедок може да укаже на посериозен медицински проблем. Постојаната кашлица е чест респираторен симптом, но исто така може да укаже на заболување на срцето,...

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Како да го започнете и завршите денот? Ајурведата препорачува голема употреба на ферментирани млечни производи доколку не пречи на дигестијата. Еве една здрава и лесна закуска з апочеток и крај на денот. Рецепт: 1 јаболко, 1 лимон, Кефир или јогурт /количина по...