Како да оздравите?

 

Првата пречка е што многу луѓе веруваат дека последицата е всушност причината. Најдобар пример е со псоријазата. Според коментарите, повеќето луѓе веруваат дека псоријазата се третира однадвор кон внатре, односно креми, масти и мелеми, но псоријазата се јавува како резултат на проблеми со црниот дроб, кпј станува проблем заради исполнетост со токсини, кои  се создаваат 80-90 проценти поради автоинтоксикација. Таа се јавува кога нашите здрави клетки почнуваат да изумираат, а потоа се претвораат во слободни радикали. Покрај лошата исхрана и генерално лошите животни навики, кои не се резултат на ништо друго освен недостаток на љубов кон себе, постои и стресот како една од главните причини за автоинтоксикација.
Општо земено, секоја болест доаѓа како резултат на стрес, грижа и нервно растројство. Но, генерално гледано, има само две емоции, оние кои прават да се чувствуваме лошо и оние што прават да се чувствуваме добро. Кога се чувствуваме лошо, поточно кога станува збор за стрес, нашето тело почнува да вклучува одбранбен механизам што ја прекинува работата на желудникот, црниот дроб и бубрезите. Ова е истиот случај кога ќе налетаме на мечка во шумата, тогаш се влчучува и стресот, тој ги затвора органите за да може енергијата неопходна за нивната работа да се пренасочи кон мускулите, така што мажот може да трча побрзо додека се обидува да се спаси. Стресот е всушност предозирање на нашиот ум со страв поради можен или веќе постоечки исход. Нашиот мозок го препознава стресот како емоција што влегува во него преку зголемено лачење на кортизол. Значи нашиот мозок не реагира на она што го гледаме, туку на тоа како се чувствуваме кога ќе го видиме …
Исто е и со секое друго искуство во нашите животи, нашиот мозок реагира на нашето верување што го имаме за тоа искуство. Прашањето тука не е воопшто дали нешто е добро или зло, туку дали нашиот стрес е предизвикан од вистинска или нереална причина. Едно е кога доживувате стрес ако наидете на мечка, тоа е вистинска причина или кога доживувате стрес, на пример кога партнерот ве остава или ве изневерува, не сте во можност да си дозволите нешто материјално за себе или за вашето дете, имате болест, некој ве повредил во автомобилот. .. Овие се нереални причини за стрес. Значи, вистинските се оние на кои реагирате кога вашиот живот моментално е во опасност, и тој стрес трае сè додека не избегате од таа опасност. Кога газелата ќе го нападне лавот, тој исто така го активира овој одбранбен механизам и делува додека лавот ја брка, кога лавот ќе престане да ја брка, таа продолжува да пасе и не се бомбардира со стрес, размислувајќи во следните два дена што може да се случи. .
Од друга страна, нереални извори на стрес се оние кои не можат да нè убијат во моментов, како што може да стори мечка ако стигне до нас. Ако си дозволиме, тоа не е причина да ги уништиме нашите животи, наместо да размислуваме и да се казнуваме затоа што не сме во можност да го сториме тоа, ние едноставно се предомислуваме во „како да си го дозволиме тоа за мене или за моето дете“. Нашиот мозок почнува да ја намалува секрецијата на кортизол и почнуваме да се фокусираме на креативно размислување. Исто е и со некоја болест, колку повеќе се бомбардираме со грижи, односно стрес поради таа болест, или со други зборови, жалејќи се за себе, толку повеќе сме затворени кон решенијата што постојат за да се решат овие болести. Истото решение може да го пренасочите, од размислување, самосожалување и страдање кон барање решение.
На пример, секој научник кога се „насочува“ кон проблемот започнува од претпоставката дека постои решение и со таков став е веќе на половина пат до решението … Со ова доаѓаме до верба, но не и до вера во врска со религијата, бидејќи дури и вербата во Бога не е кога веруваме дека Бог може да стори нешто, туку кога веруваме дека Бог сака.
Значи, ако веруваме дека постои решение, се менува целиот наш внатрешен склоп. Нивото на кортизол почнува да паѓа и допамин, хормонот за задоволство, почнува да се лачи. Задоволството произлегува како „награда“ на нашиот организам затоа што престануваме да оптеретуваме со стрес.
Клучот за враќање на чувството за лична сила и контрола е во одлуката дека колку и да се чувствувате лошо, ќе го смените тоа.
На повеќето луѓе им е тешко да преминат од состојба на депресија во состојба на радост, затоа постои опција што ја нарекувам емотивно скалило, кое можете да го изодите чекор по чекор и на крајот да се искачите на радост … Доколку ве интересира нешто повеќе за тоа, слободно пишете ми во инбокс …
Што се однесува до заздравувањето на душата, повторуваме, душата се лекува со промена на верувањето. И верувањата се менуваат со едноставно менување на ставот што го имаме кон одреден проблем. За да го промените вашиот став кон одреден проблем, престанете да ја гледате таа ситуација како проблем, но гледајте ја како предизвик. Предизвик што ќе ви помогне да станете подобра, поспособна и поодговорна личност …

Добри резултати се постигнуваат со редовно земање на Ашваганда и Шанкапушпи

 

Ashwagandha

Shankapushpi

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова...