Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова се манифестира со депресија, тага, емотивен јадеж и повлеченост. Кафата е доша која најпрво се грижи за другите, а со тоа се занемарува себе. Мислејки дека нивната цел е да се постојано достапни некому доаѓаат во ситуација да заборават на себе. Затоа, никој не ќе знае како се чувствувате доколку не се ‘размрдате’ во правилна насока.

Како да го олесните стресот:

Физичка активност пред појадокот. Направете нешто и зголемете ги срцевите отчукувања пред првиот оброк. Потта, за вас, значи олеснување.

Излезете од зоната на комфор и пробајте нешто ново без разлика дали е тоа посета на некоја нова локација или ново хоби. 

Јадете три оброци на ден без ужинка и грицкање. 

Свесноста за вашата доша ве учи не само да се справите туку и да препознаете кога нешто не е во ред со вашето тело. Останете во ритам, чувајте се себе и вашето тело!

Практикувајте редовно Удвартана

 

Удвартана

Кафа

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Пита доша и справувањето со стресот

Пита доша и справувањето со стресот

  Оваа доша мошне лесно се раздразнува. Овој тип на лица се полни со оган, па секој стрес изнудува вулканска реакција и моментален дисбаланс. Оттука е мошне важно за пита дошата да го скроти оганот во телото. Оваа доша лесно заборава на можните последици и...