Кикириките го зголемуваат ризикот од ширење на канцер

Свежите кирики ја дизбалансираат Вата дошата и затоа во ајурведата не се препорачуваат за исхрана.

Кикириките содржат протеин кој создава цитокини, предизвикувач за метастази на канцер, со што
може да се зголеми ризикот од ширење на канцер. Кикириките содржат (ПНА), протеин кој ги
врзува јаглехидратите брзо да влегуваат во крвотокот и комуницираат со клетките на sидовите на
кардиоваскуларниот систем (ендотел) и се произведуваат молекули наречени цитокини.
Цитокините создаваат супстанции кои се привлечни за клетките на туморот
Токму овие цитокини, ИЛ-6 и МЦП-1 се добро познати промотори на метастази на канцерот.
Зголеменото производство на цитокини предизвикува другите ендотелни клетки да произведуваат
повеќе молекули на адхезија на површината на клетката, што ги прави попривлечни за
циркулирачките клетки на туморот и со тоа потенцијално стимулираат метастази. Циркулирачкиот
ПНА протеин се врзува за специјален шеќерен ланец, кој се јавува главно во преканцерозните и
канцерогените клетки и комуницира со поголем протеин изразен на површината на туморските
клетки.
Оваа интеракција предизвикува промени во поголемиот протеин, што резултира со изложеност на
основните молекули на адхезија на површината на клетката на канцерот, што ги прави повеќе
лепливи за крвните садови. Исто така, им овозможува на клетките на канцерот да формираат
мали грутки, кои го продолжуваат опстанокот на клетките на канцерот во циркулацијата на телото.
Канцерот кој се наоѓа на епителот патувајќи низ крвотокот, почнува да се шири и на други органи.
Внимателно консумирање кикирики, особено кај пациенти со дијагностициран канцер.

 

Вата

Written by Ayurveda

August 20, 2021

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и...