Падабјангам
 • Home
 • /
 • Падабјангам

АЈУРВЕДСКИ ТРЕТМАНИ

Падабјангам

Падабјангам е древен маслен третман за релаксација и вкочанетост во нозете и стапалата.

Лековитото масло кое се користи при овој третман е моќен антиоксидант и лесно се апсорбира во кожата, ткивата, лигаментите, мускулите.

При овој третман на нозете се ослободуваат токсините, длабоката вкочанетост и се опушта целото тело.

Се активираат енергетските точки на стапалата и на тој начин се стимулира протокот на енергија и циркулацијата на крвта и лимфата.

Знаеме дека важни енергетски центри завршуваат во стапалата кои водат низ телото, а со тоа вршиме стимулации на црниот дроб, бубрезите, стомакот, вратот, срцето, главата и сите други органи.

Со овој третман се подобрува општата здравствена состојба, проблемите со вознемирениот и активен ум, а се враќа здравјето во многу делови од телото.

Постојат повеќе здравствени придобивки од оваа терапија:

 • се намалува вкочанетоста и сувоста на нозете
 • се зајакнува цврстината и стабилноста на екстремитетите
 • се поттикнува здраво чувство на очите и слухот
 • спречува/лекува ишијас со зголемена циркулација на крвта и подобрена периферна циркулација
 • ги спречува болестите на нозете и ја олеснува контракцијата на мускулите, лигаментите, крвните и лимфните садовите на нозете
 • многу добри резултати кај симптомот “немирни нозе„ од кој пати секој втор човек на земјата
 • го намалува стресот, го смирува умот и овозможува подмладен ум и тело
 • го релаксира и ревитализира централниот нервен систем
 • отстранува замор од екстремитети и го подобрува квалитетот на спиењето
 • го активира метаболизмот, лечи главоболки и ја спречува дегенерацијата на нозете
 • помага да се смири и одржува Вата дошата, која се смета за главна причина за многу заболувања
 • го подобрува севкупниот имунитет на телото

Заболувања кои на овој холистички начин успешно се третирааат:

 • Хипертензија Хемиплегија и параплегија,
 • несоница, депресија ,
 • епилепсија,
 • дијабетична невропатија,
 • анксиозност,
 • симптомот “вознемирени нозе”.

Времетраење на третманот 20 до 30 минути.

Цена за единечен третман: 1 500.оо мкд

Шифра: 1106

Ayurvedic treatments

Padabhyanga

Padabhyanga refers to Ayurvedic foot massage using herbal oil. It stimulates some special points on the feet that lead to mental relaxation. 

Padabhyanga is very commonly used as precursor to some of the important Ayurvedic therapies.

Padabhyanga is indicated in following health conditions

 Pain Management

 De-toxification

 Paralysis

 Immunity

 Stress Reduction

 Gastric Problems

 Elderly Care

 Mental Health

What to expect? Herbal foot massage that focuses on vital pressure points to balance the Doshas.

Benefits of Padabhyanga Prevents spasm, relaxes ligaments and improves circulation to lower limbs. Relaxation of muscles and ligaments leads to Pain Management.

Padabhyanga also includes stimulation of some specific points present on our feet that are associated with improvement of vision.

The foot massage is also known to improve mood and Mental Health.

How it works Stimulates internal organs and improves vitality. Stimulation of vital points on feet induces deep metal relaxation and faster body revitalisation.

Not recommended (contraindicated) in case of Fever, cold or flu.

PadAbhyanga Massage is used in management of following conditions at NuAyurveda Clinic Pain Management Relieves pains and aches by relaxing muscles and ligaments.

Stress Reduction Stimulates some vital points in feet which lead to mental relaxation.

De-Toxification Stimulation of special vital points on the feet effectively improves blood and lymph circulation. This accelerates the removal of waste and helps in body-detoxification.

Gastric Problems Padabhyangam is done as a precursor to other treatments that are used to treat gastric problems.

It mainly serves to prepare and relax the body.

Paralysis Padabhyangam relaxes muscles and ligaments in the lower limbs.

Elderly Care Padabhyangam is beneficial several health problems that arise with increasing age.

Padabhyangam is effective in reducing aches and pain in lower extremities, relaxing body and mind and also in improving vision.

Immunity Padabhyangam stimulates some vital points on feet and stimulate internal organ. This helps in expelling the toxins out from the body.

This special Ayurvedic herbal foot massage stimulates the production of white blood cells that play a very vital role in immunity.Mental Health Padabhyangam is known to stimulate some special regions in the brain that lead to mental relaxation and improve mental health.

Duration of treatment 20 to 30 minutes.

Price of a single treatment: 25 euro

Code: 1106

Закажи третман