Паравила за хранење според ајурведа
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Паравила за хранење според ајурведа

Паравила за хранење според ајурведа

by | Apr 20, 2021 | 0 comments

Ахара (храна)

Една од дневните рутини без која не можеме е јадењето. Оброците не се сметаат секогаш за чин на грижа за себе, но според Ајурведата е една од најважните практики. Храната е супстанца број еден за одржување на здравјето на организмот и апсолутно го заслужува нашето внимание и грижа. Ако сте сте биле на некоја ајурведска консултација во напиот центар сигурно веќе знаете за важноста за исхраната на која обрнуваме големо внимание. Како дел од програмата за одржување на здравјето, текстовите во Ајурведата детално откриваат како да се јаде како посебна тема од тоа што и кога да се јаде. Кога ќе се земат предвид одредените фактори за ефикасното варење на храната, како на пример: дали се служи топла или ладна храна и текстурата и количината на храната. Сепак, најважни се навиките во исхраната. Навиките се активности што се повторуваат редовно, честопати без да забележиме. Ние продолжуваме да гравитираме кон однесување што ни е познато, освен ако не обрнуваме големо внимание и се обидуваме да направиме промена. На овој начин, навиките можат да бидат најпотентниот аспект за тоа како се храниме (или се самоубиваме) затоа што тие се случуваат постојано. Др. Авишек ги дефинира здравите и нездрави навики поврзани со храната како најважни. Здравите навики се оние кои обезбедуваат добро варење, додека нездравите навики го компромитираат дигестивниот процес.

КОГА ДА ЈАДЕМЕ.

Времето на внесување на храна прави огромна разлика во тоа како правилно се вари и метаболизира истата. Јадењето храна со истите квалитети на вашата доша и кога таа е најактивна во текот од денот може да ја зголеми веројатноста за нерамнотежа. На пример, сладоледот ја влошува кафата. Тој е ладен, влажен, мрсен, тежок и густ. Кафа е најзастапена помеѓу 6 и 10ч, претпладне и попладне.

ЗДРАВИ НАВИКИ ЗА ЈАДЕЊЕ

♦ Јадете после туширање (капењето го зголемува агнито – дигестивниот оган)

♦ Јадете само кога чувствувате глад (не потиснувајте го гладот)

♦ Јадете додека не сте исполнити со храна две третини

♦ Јадете повеќе од два часа пред спиење

♦ Јадете топла, влажна, малку мрсна храна

♦ Јадете го главниот оброк на пладне

♦ Седете додека јадете

 

НЕЗДРАВНИ НАВИКИ ЗА ЈАДЕЊЕ

♦ Туширање после јадење

♦ Прејадување или јадење кога не сте гладни

♦ Спиење после јадење

♦ Вежбање после јадење

♦ Јадење додека работите (зборување премногу, мобилен телефон и така натаму)

♦ Прескокнување оброци; гладување

♦ Пиење ледена вода со оброци или по нев.

 

И не заборавете редовно да земате Трифала по секој обилен оброк.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...