Пита доша и справувањето со стресот

 

Оваа доша мошне лесно се раздразнува. Овој тип на лица се полни со оган, па секој стрес изнудува вулканска реакција и моментален дисбаланс. Оттука е мошне важно за пита дошата да го скроти оганот во телото. Оваа доша лесно заборава на можните последици и минатите искуства и честопати не внимава на нејзините зборови и дела во моментот на раздразливост.

Како да го олесните стресот:

Практикувајте пранајама техники на дишење (Ситали и Ситкари), не многу динамична јога.

Добар лек е да поминете повеќе време покрај: океан, река, езеро или море, за да ја изгаснете вашата огнена природа.

Јадете ориз, слатко овошје, краставица и друга разладувачка храна.

Свесноста за вашата доша ве учи не само да се справите туку и да препознаете кога нешто не е во ред со вашето тело. Останете во ритам, чувајте се себе и вашето тело!

Добри резултати се постигнуваат кога редовно се практикува Абјанга и се зема Јаштимаду /киселина во стомакот/, Нисамлаки /анти-алерген/, Авипатикара чурна /голема киселост, дигестивни проблеми/

 

Абјанга

Yashtimadhu

Nisaamlaki

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме??...

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе...

Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова...