Постигнете длабока релаксација со уџаи здивот
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Постигнете длабока релаксација со уџаи здивот

Постигнете длабока релаксација со уџаи здивот

by | Dec 16, 2020 | 0 comments

Без разлика дали сте почетник во јогата или сте напреден практичар, здивот на уџаи е моќна техника што можете да ја користите за да ја подобрите вашата секојдневна пракса. Дишењето уџаи за разлика од некои други форми на пранајами или вежби за дишење, може да се користи за време на практикувањето асани, како и за време на мирувањето – додавајќи нова димензија на редовната јога пракса.

Уџаи – здив на победа

Уџаи е санскритски збор што значи „оној што е победник“. така, овој здив значи „здив на победата“ или „победнички здив“. Ова е затоа што техниката носи чувство на воздигнување, моќ и самодоверба кај практичарот. За да го направите здивот, затворете ја устата и дишете длабоко низ носот. Додека го правите тоа, малку затегнете ги мускулите на задниот дел од грлото. Со тоа ќе се создаде ритмички, смирувачки звук на шумолење, кои смируваат и го фокусираат умот. Овој уникатен атрибут и го дава ова име на оваа техника на дишење: здив на океанот.

Интегрирањето на уџаи здивот во праксата ќе го продлабочи вашето искуство на јога матот. Заради своите големи придобивки оваа пранајама е вклучена во редовната програма и е дел од практикувањето во работилницата Програма на среќата што ќе се одржи овој викенд од 18-20 декември 2020

Барем пет придобивки од редовното практикување на уџаи:

Медитација и релаксација
Здивот уџаи поттикнува смиреност на телото и умот. Начинот на дишење во грлото предизвикува вибрации во гркланот, стимулирајќи ги сензорните рецептори кои сигнализираат до вагусниот нерв да ги релаксира умот и телото.  Оваа контракција, исто така, врши нежен притисок врз каротидните жледи на вратот, синусите што доведува до намалување на напнатоста.  Бавниот, стабилен ритам на здив, исто така, го олеснува пуштањето за време на ресторативните пози и дополнително го поддржува повлекувањето на сетилото, помагајќи ви да го олесните патот до подлабока медитативна состојба.

 

Добри резултати се постигнува кога се комбинираат со редовното земање ашваганда.

 

Ashwagandha

СЕМИНАРИ

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...