Пролет и проблемите со кафа дошата

Дали некогаш сте забележале дека ве привлекува одредена сезона во однос на друга?

Можеби сте од оние кои трчаат по сонцето и по секоја цена избегнувате студени места. Можеби сте повеќе од типот на луѓе кои се нервозни и се чувствуваат непријатно на повисоки температури и влажност. Или можеби облачно, дождливите денови се вашиот проблем. На која и да е група, постои голема можност вашата доша, или тип на тело, да е одговорен за вашите карактеристики. Во зависност од вашата комбинација на доша и петте елементи, одредени сезони ќе создадат чувство на мир и хармонија во вас, бидејќи тие се комплементарни на и / или го зголемуваат вашиот елементарен израз. Другите ќе поттикнат чувство на немир и нерамнотежа затоа што додаваат повеќе од вашиот елемент што веќе ги поседувате и создаваат непријатност.

Сезонски ритми во Ајурведа се израз на еден или повеќе од петте елементи. Годишните сезони не се исклучок. Исто како што циклусот на доши во текот на денот е во согласност со деноноќниот ритам, така и тие кружат и се менуваат низ целата година во согласност со годишните времиња. Додека сезонските циклуси се многу подолги од оние во текот на 24-часовниот ден – при што секоја доша се појавува само еднаш годишно – достапни се слични алатки и техники за да предизвикате хармонија и целовитост. Нашите тела сакаат усогласување со овие ритмови за да ја изразат нивната вистинска природа и да доживеат леснотија и се да биде во ред. Модерното живеење создаде не природна флуидност, но постојат многу суптилни измени на животниот стил што можеме да го направиме за да постигнеме рамнотежа. Од храната што ја јадеме до секојдневните рутини што ги правиме, земајќи ги предвид сезонските ритми на влијанијата на дошите и влијанијата со цел да имаме корист во секоја област од нашите животи.

Како да направите сезоните да придонесуваат за вас?

Додека Ајурведата охрабрува за уникатен ритуал за да се искористи магијата на секоја сезона, важно е да ја одржувате вашата лична рутина за балансирање на дошата преку сетилата за: вид, звук, мирис, допир и вкус. Наместо да го комплицирате животот со создавање на нова рутина на секои неколку месеци, одржете го она што веќе делува кај вас со едноставна суптилна промена на фокусот додека се менуваат сезоните. И, како и секогаш, одржувајте искрена, љубопитна самосвест за да забележите како тие менувања влијаат на вас. Имаме тенденција да мислиме на годишните времиња во однос на одредени месеци во текот на целата година. Сепак, важно е да се има предвид дека климата е многу поинаква на регионално ниво, а некои сезони може да бидат многу пократки или подолги во местото каде што живеете. Дозволете карактеристиките на времето на кој било ден (дожд, ветер, топлина, итн.) да ви послужат како водич за одредување која доша е доминантна во тој момент. Ајде да погледнеме во секоја ајурведска сезона, нејзините квалитети и специфичните практики во кои можеме да се вклучиме за да ги искористиме максимално нивните енергии.

КАФА ДОША СЕЗОНА 

Средина на февруари до средина на мај. доминантни елементи вода и земја. Доминираат во текот на овој период и со себе ги носат квалитетите на: врнежливо, влажно и тешко време, облачно небо. Во воздухот сè уште владее длабоката зимска студ, иако полека, но сигурно им отстапува место на повеќето топли температури на пролетта. Постои суптилна нежност, бидејќи кафата нè потсетува да ги оставиме работите полека и општото чувство на мир во светот и околу нас.

Диета за сезоната Кафа

Доцната зима и почетокот на пролет е време на обновување, ослободување, детокс, а диетата за балансирање на кафа ќе биде добредојдена со лесно постоење додека се отфрла заштитниот оклоп на зимата. Фаворизирајте вкусови: горчливо, луто и адстрингентно за да ја намалите вишокот на вода во телото и да го загреете телото при подготовка на детокс. Нашиот агни – дигестивниот оган, малку се забавува откако беше активен цела зима, па затоа ве поттикуваме да пиете чај од ѓумбир за да го одржувате активен, горејќи за да помогне да го убрза метаболизмот и елиминирањето на токсините и маснотиите од телото.

Други корисни практики

Практикувајте физички активности кои ќе ја трошат кафа дошата во телото, активен спорт или јога. Редовно практикување удвартана и Трифала.

 

Органска трифала во прав 200гр

Удвартана

ЈОГА

ДОШИ

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек за силна главоболка

Ајурведски лек од мед, лук, црн пипер и кардамом во борба против главоболката Со комбинирање на овие четири намирници, со додаток на црниот пипер во смесата, ќе добиете силен домашен лек кој нема да остави штетни последици врз вашето тело како апчињата против...

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

Постојана кашлица поврзана со други симптоми како: скратен здив, голема количина на слуз или крвав исцедок може да укаже на посериозен медицински проблем. Постојаната кашлица е чест респираторен симптом, но исто така може да укаже на заболување на срцето,...

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Како да го започнете и завршите денот? Ајурведата препорачува голема употреба на ферментирани млечни производи доколку не пречи на дигестијата. Еве една здрава и лесна закуска з апочеток и крај на денот. Рецепт: 1 јаболко, 1 лимон, Кефир или јогурт /количина по...