Ресетирај го телото со уџаи техниката

Без разлика дали сте почетник во јогата или сте напреден практичар, здивот на уџаи е моќна техника што можете да ја користите за да ја подобрите вашата секојдневна пракса. Дишењето уџаи за разлика од некои други форми на пранајами или вежби за дишење, може да се користи за време на практикувањето асани, како и за време на мирувањето – додавајќи нова димензија на редовната јога пракса.

Уџаи – здив на победа

Уџаи е санскритски збор што значи „оној што е победник“. така, овој здив значи „здив на победата“ или „победнички здив“. Ова е затоа што техниката носи чувство на воздигнување, моќ и самодоверба кај практичарот. За да го направите здивот, затворете ја устата и дишете длабоко низ носот. Додека го правите тоа, малку затегнете ги мускулите на задниот дел од грлото. Со тоа ќе се создаде ритмички, смирувачки звук на шумолење, кои смируваат и го фокусираат умот. Овој уникатен атрибут и го дава ова име на оваа техника на дишење: здив на океанот.

Интегрирањето на уџаи здивот во праксата ќе го продлабочи вашето искуство на јога матот. Заради своите големи придобивки оваа пранајама е вклучена во редовната програма и е дел од практикувањето во работилницата Програма на среќата што ќе се одржи овој викенд од 18-20 декември 2020

Барем пет придобивки од редовното практикување на уџаи:

Проток на енергија

Здивот уџаи овозможува зголемување на праната – енергијата, нашата витална животна сила, која лесно продира во телто, умот и до скеоја клетка. Ги чисти каналите (надиите) преку која се минува од застојана енергија, помагајќи му на телото да го надмине заморот, стресот и негативноста. Понатаму, оваа пранајама го поттикнува движењето на енергијата од коренскиот енергетски центар сè до крунскиот центар на главата.

Уџаи е длабока пранајама со далекусежни придобивки. Користете го уџаи здивот во вашата јога пракса и започнете да ја доживувате неговата моќ.

 

СЕМИНАРИ

 

СЕМИНАРИ

Written by Ayurveda

December 16, 2020

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и...