Тинитус – болки или зуење во ушите

Тинитус – болки или зуење во ушите

by | Jan 17, 2022 | 0 comments

Постојаниот тинитус е непријатен, но нема потреба од паника бидејќи тоа не е хрониченa  тинитус, туку може да биде резултат на стрес и напнатост и ќе помине кога ќе ги надминеме овие ситуации, објаснува Ајурведата и експертот од Берлинскиот центар за тинитус. Всушност, тинитусот е сосема нормален „и секој го доживува“, вели др. Биргит Мајурек од Центарот за тинитус во берлинската универзитетска болница Шарите. Стресот, чудните звуци и многу емотивните ситуации се причината поради која мозокот ослободува супстанца која ја преземаат слушните клетки. Обично, ги филтрираме неважните звуци, ги отфрламе, но и најмало нарушување во аудитивниот процес на телото може да биде причина што филтерот не функционира. Во овој случај, нашиот мозок почнува да ја снима секоја бучава: шум, крцкање, звукови, свирење, пулсирање, секој го доживува на свој начин и своја фреквенција. Најчесто бучавата исчезнува по кратко време и се поставува прашањето „кој беше поттикот за негово активирање“. Затоа, би било добро луѓето кои постојано доживуваат такви искуства да ги запишат ситуациите во кои се јавуваат овие типови на аудитивни чувствителности. Дали бучавата ќе стане хронична зависи од тоа колку се моќни нејзините предизвикувачи. На пример, важно е да знаете дали оваа бучава се јавува во време кога се плашиме, кога ни е непријатно, кога сме вознемирени или дури влегуваме во депресивна состојба. Ова може да значи дека „шумот“ е складиран во нашиот мозок. Ако зуењето трае подолго од три месеци, тоа се смета за хронично. Може да биде тинитус само кога постојаното зуење силно го нарушува секојдневниот живот на поединецот погоден од оваа појава. Тинитус е чувство на звук како зуење или бучава во едното или двете уши без соодветен надворешен стимул и не е болест туку симптом што може да биде предизвикан од, на пример, воспаление на увото или несакани ефекти од земање одредени лекови.

Ајурведски трик – реши ги проблемите со тинитус

Ајурведата и сестринската наука јогата од памтивек имаат решение за проблемите со слухот, тинитис и сите други проблеми со ушите.

Потребно е да вклучите целосна стратегија за решавање на оваа многу непријатна ситуација која се повеќе го измачува човештвото. За жал доколку не се преземат на време сите можности и не се превенира, хроничниот тинитус може да заврши и со целосно губење на слухот.

Што може да направите:

Техника на уџаи дишење

Седнете удобно, грбот да е исправен, а телото опуштено со цел да го ослободиме движењето на дијафрагмата.

Вдишете длабоко низ носот броејќи пополека до 4. Со прстите затворете ги носниците и задржете го здивот броејќи до. Потоа, со затвороени носници поченете да издишувате иако тоа не ќе биде можно бидејќи носниците се затворени. На тој начин ќе се содзаде притисок на воздухот внатрешното и средното уво. Потоа отворете ги носниците и издишете броејќи до 6. Одморете броејќи до 2 и продолжете ги 20тина циклуси на истиот начин кој го опишавме.

Во вечерните часови редовно нанесувајте од нашите ајурведски капки за уши. Еден од причинителите за појава на тинитус е и недостиг на магнезиумово масло.

Добри резултати се постигнуваат со редовно земање Ашваганда и Шанкапушпи.

Ајурведско магнезиум масло

Органско ајурведско масло против болки во уши

Ashwagandha

Shankapushpi

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...