АЈУРВЕДСКИ ТРЕТМАНИ

секогаш тука за вас…

Пронајдете го она што го барате

Абјанга

Абјанга е древен ајурведски третман на цело тело со топло сусамово масло, препорачана секојдневна рутина за лекување на целокупното здравје и благосостојба. Ги смирува сите три доши, го ублажува заморот, дава енергија за целиот ден, совршен сон, го подобрува тенот и сјајот на кожата, промовира долговечност и ги храни сите делови на телото.

Abyanga

Abhyanga is a massage that’s done with warm oil. The oil is applied on the entire body, from the scalp to the soles of your feet. It’s the most popular massage in Ayurveda, a traditional system of medicine from India. Ayurveda focuses on maintaining health through natural practices like massage and what you eat.

Удвартана

Удвартана третманот користи посебни билни супстанции кои првенствено се наменети за длабинско разбивање на масните наслаги во телото и има неверојатен ефект во губење на тежината и целулитот.

 

Udvartan

Udvartan is one of the best therapy in Ayuredic treatments for weight loss. It is a deep tissue massage using ayurvedic herbal powders. In this procedure, the body may be coated with herbal oils and then herbal powders called Choornams are rubbed forcibly on the body in the upward direction. The massage techniaues are performed by applying suitable pressure so as to break down the fat under the skin.

Широдара

Широдара или уште како што се нарекува кралски третман е многу релаксирачки третман и еден од најпознатите за смирување и заземјување на нервниот систем. За време на овој третман удобно сте легнати со главата навалена малку назад. Во центарот на челото се движи континуиран млаз на топло сусамово масло за време од 20 до 30 минути.

Shirodhara

Shirodhara massage is a classic Ayurvedic therapy, which includes pouring of warm herbal oil on the forehead in a continuous stream. Ayurvedic Shirodhara therapy is very effective in promoting sound sleep and reducing stress. Shirodhara treatment is one among the Bahiparimarjana chikitsa, or external treatments told in Ayurveda. The term Shirodhara comes from two words “Shira” meaning head and “Dhara” meaning stream.

Пинда сведана

Пинда сведана е третман со топли памучни топки исполнети со билки кој често се изведува истовремено со две топки на двете страни од телото. Целта на овој третман е релаксација на зглобовите и мускулите, ослободување на тензиите и отворање на порите за да се дозволи апсорбција на лековитите супстанции и отстранување на токсините преку потење.

Pinda Sweda

Pinda Sweda is a unique treatment offered by The Ayurvedic Wellness Centre that combines massage and sweat therapy. Using the standard heat and oil process at the core of the majority of Ayurvedic massage treatments, Pinda Sweda also uses ‘rice puddings’ or medicinal rice cooked with herbs and bundled into soft cotton to create heat-holding boluses.

Широабјанга

Широабјанга е длабоко релаксирачки и подмладувачки традиционален индијски третман на главата. Постојаното возење, читање или користење на компјутерот, предизвикува лошо држење на телото и создава напнатост во вратот и рамената. Овој третман ги ослободува енергетските блокови во телото што може да донесат несакани ефекти. При овој третман на главата се користи топло сусамово масло кое освен што е добро за скалпот на косата, го релаксира умот, ја ослободува тензијата во главата, вратот и горениот дел на грбот.

Shiro Abhyanga

Shiro Abhyanga is a Sanskrit term comprised of two words: Shiro (head) and Abhyanga (massage). Shiro Abhyanga essentially means a complete massage of the head, neck, and shoulders using Ayurvedic herbal oils. These are the areas that are most affected by stress, which is why Shiro Abhyanga is beneficial in reducing pain and stress in these regions. Shiro Abhyanga treatment is a synchronized combination of two distinct Ayurvedic treatments – Shirodhara and Abhyanga.

Насја

Насја третманот спаѓа во еден од најпопуларните ајурведски третмани. Третманот вклучува масажа на лицето, главата и рамењата, допир на марма точките на главата, инхалација на дишните патишта и апликација хербално специјално ајурведско масло Насја во носниците. Насја третманот е една од 5те техники во програмата на чистење и подмладување на телото – Панчакарма. Како терапевтска постапка, насја третманот помага во губење на токсините во телото и ја зголемува циркулацијата во деловите на главата и вратот, а со тоа се намалуваат симптомите поврзани со болестите во главата и вратот.

Nasya

Nasya treatment is a therapeutic Ayurvedic procedure of instilling an herbal extract into the nose, oftentimes with a Nasya oil. Nasya benefits disorders of the head and neck. Regular practice of Nasya not only improves intelligence and memory but also has several anti-aging benefits.

Падабјангам

Падабјангам е древен маслен третман за релаксација и вкочанетост во нозете и стапалата. Лековитото масло кое се користи при овој третман е моќен антиоксидант и лесно се апсорбира во кожата, ткивата, лигаментите, мускулите. При овој третман на нозете се ослободуваат токсините, длабоката вкочанетост и се опушта целото тело. Се активираат енергетските точки на стапалата и на тој начин се стимулира протокот на енергија и циркулацијата на крвта и лимфата. Знаеме дека важни енергетските центри завршуваат во стапалата кои водат низ телото, а со тоа вршиме стимулации на црниот дроб, бубрезите, стомакот, вратот, срцето, главата и сите други органи.

Padabhyanga

Padabhyanga refers to Ayurvedic foot massage using herbal oil. It stimulates some special points on the feet that lead to mental relaxation. Padabhyanga is very commonly used as precursor to some of the important Ayurvedic therapies.

Кати Басти

Третманот со лековито ајурведско масло за болки во телото Кати Басти е третман каде голема количина на загреано медицинско масло се излева на делот од телото. Третманот е многу исцелувачки кај нарушувањата на мускулите, коските и р’скавиците на грбот и телото. Болките во телото се чест проблем која го прогонува човекот со векови и ја намалув неговата работо способност. Брзата храна што ја консумираме, животниот стил, намалениот имунитет, метаболичките заболувања вклучително и дебелината, стресот, се идиција за болки во телото. Ајурведата има решение за болките во телото.

Kati Basti

Kati Basti is an Ayurvedic healing treatment in which medicated oils are poured and pooled for a fixed duration of time in a compartment or a cabin constructed over the low back area using a ring of dough made from the wet flour of black gram (urad dhal) that covers the Lumbo-sacral and Sacro-iliac joints.

Сарванга Абјанга

Најдревниот исцелувачки третман #SarvangaAbhyanga

Специјална терапевтска масажа на целото тело со употреба на растителни масла кои одговараат на вашата доша / конституција или вашите терапевтски потреби.

Се практикува со активна стимулација за марма точките, меридијаните, акупресурните точки и енергетски точки во телото. Овој третман – масажа лесно ја придвижива енергијата во вашето тело и со тоа лесно се отстрануваат токсините и ама-та од телото. Третманот придонесува за релаксација на нервите, ендокриниот систем, ја подобрува циркулацијата на крвта и лимфата, го подобрува тонусот на мускулите и ја намалува слободната радикална активност во вашето тело. Помага да се ослободат токсините кои се длабоко вкоренети во ткивата и со тоа ја зајакнува и стимулира природната способност на вашето тело да се лекува.

Sarvanga Abhyanga

Sarvanga means whole body and abhyanga means massage. Sarvanga Abhyanga is a process in which massage is done to the whole body with the help of medicated oils and ghrits as a preventive and curative therapy. Warm oils deeply penetrate into the cells and release physical, mental and spiritual toxins, hence sarvanga abhyanga works as detoxifying as well as healing cellular therapy.

Канза Ватаки

Канза Ватаки – најдобро чуваната ајурведска тајна.

Со овој природен третман се разубавувале и Фараоните во древниот Египет.

Масажата KansaWand делува на длабинско тонирање на кожата и мускулите на лицето, грлото, вратот и телото. Го нарекувааат природен ботокс третман без употреба на хемиски и естетски препарати. Ја омекнува кожата, ги отвора порите и помага во чистењето на насобраната нечистотија.

Овој третман ја контролира појавата на акни и црнки, но исто така ја зголемува циркулацијата и дава топол, здрав и младешки блесок на кожата. На главата и вратот се третираат сите тензични и енергетски места, одредени марма точки, зони и меридијани на лицето. Масажата КансаВанд помага да се отстранат длабинските брчки и по масажата лицето изгледа свежо, одморено и ревитализирано.

 

Kansa Wand

The word ‘Kansa’ (pronounced cun-za) comes from the Sanskrit word ‘Kansya’, which means ‘bronze’. It refers to a metal alloy that was developed in India over 3000 years ago, consisting of about 80% copper with traces of tin and zinc. Kansa is considered in Ayurveda as a healing metal with therapeutic benefits, such as increasing collagen and reducing inflammation. The last few centuries saw Kansa being used for developing massage tools for healing.

 

Марма терапија

Марма терапија е важен аспект на ајурведскиот третман каде што примената на притисок врз марма енергетските точки поттикнуваме проток на витална енергија (прана) долж сложениот систем на суптилни канали наречени (нади). Врз основа на наведените знаења во Данурведа, ајурведскиот мудрец (пред околу 6000 години), 107-те терапевтски точки на Марма терапијата се препознаени од Ајурведа. Повредата или лошиот проток на енергијата на некои од овие важни точки на телото доведува до разни заболувања, непријатност во телото, хормонален дизбаланс, а во потешки случаи и до смрт. Масажата на овие делови е длабоко применета во третманот на ајурведата.

Марма терапијата е корисна за многу состојби, вклучувајќи ги и следниве:

 • Болки во мускулите и зглобовите Вкочанети зглобови
 • Мускулен спазам
 • Респираторни проблеми
 • Проблеми со варење и елиминација на токсини
 • Нарушувања на нервниот систем
 • Главоболки и мигрена
 • Општи проблеми и малаксалост
 • Намалена функција на жлездите
 • Анксиозност и депресија
 • Надразливост на стрес
 • Кај стравови и фобии
 • Конфузија
 • Губење на меморијата и ментален фокус
 • Намалена енергија и замор

Такра Широдара

Takra Shiro Dhara Такра дара третман за псоријаза, хипертензија, несоница, анксиозност, депресија и т.н. Во денешно време, природните терапии, процедури и лекови станаа огромен глобален приоритет. Ајурведските терапии се во основа применливи за голем број случаи поради нивните заштитни, лековити и превентивни делувања. Ова укажува на нивната валидност и ефикасност во лекувањето на различни болести.

Што е Такра дара? Такра дара е специјална ајурведска терапија во која се употребува лековито млеко. Се обработува со лековити билки. Такра Дара е корисна кај псоријаза, хипертензија, несоница, анксиозност, депресија и многу други психички проблеми бидејќи за кратко време успева да ја нормализира состојбата. Во терапијата Такрадхара, млекото третирано со лековити билки кое секогаш се користи како тарапевско решение во форма на тенок млаз. Такра: значи млеко – матеница: Широ – глава: Дара: истурање во континуиран тек на одреден начин.

Нади Сведана – Хербална медицинска сауна

Со овој третман хербализната медицинсма пареа се апсорбира во одредени делови од телото, често по енергетските канали во телото наречени нади. Ја ублажува болката и болката во зглобовите и мускулите, исто така ја промовира циркулацијата на крвта и ја враќа флексибилноста во затегнатите и погодени области. Овој третман е многу корисен за артритис, неподвижност и невромускулни состојби и целокупното здравје Бидејќи кожата делува како врата за елиминација на токсините, таа се нарекува и „трет бубрег“ на човечкото тело. Кога swedana се применува редовно, топлината на пареата ги забрзува хемиските процеси во телото за да се излачат акумулираните токсини надвор од телото.

Абјанга со Нади сведана – третман за целото тело

Aбјанга

Абјанга е древен ајурведски третман на цело тело со топло сусамово масло, препорачана секојдневна рутина за лекување на целокупното здравје и благосостојба.

Ги смирува сите три доши, го ублажува заморот, дава енергија за целиот ден, совршен сон, го подобрува тенот и сјајот на кожата, промовира долговечност и ги храни сите делови на телото.

Нади Сведана

Со овој третман хербализната медицинсма пареа се апсорбира во одредени делови од телото, често по енергетските канали во телото наречени нади. Ја ублажува болката и болката во зглобовите и мускулите, исто така ја промовира циркулацијата на крвта и ја враќа флексибилноста во затегнатите и погодени области. Овој третман е многу корисен за артритис, неподвижност и невромускулни состојби и целокупното здравје Бидејќи кожата делува како врата за елиминација на токсините, таа се нарекува и „трет бубрег“ на човечкото тело. Кога swedana се применува редовно, топлината на пареата ги забрзува хемиските процеси во телото за да се излачат акумулираните токсини надвор од телото.

ТЕЛЕФОН

СЛЕДЕТЕ НÉ