Насја

АЈУРВЕДСКИ ТРЕТМАНИ

Насја

Насја третманот спаѓа во еден од најпопуларните ајурведски третмани.

Третманот вклучува масажа на лицето, главата и рамењата, допир на марма точките на главата, инхалација на дишните патишта и апликација хербално специјално ајурведско масло Насја во носниците.

Насја третманот е една од 5те техники во програмата на чистење и подмладување на телото – Панчакарма.

Како терапевтска постапка, насја третманот помага во губење на токсините во телото и ја зголемува циркулацијата во деловите на главата и вратот, а со тоа се намалуваат симптомите поврзани со болестите во главата и вратот.

Се препорачува за чистење на дишните патишта и синуси, кај болести со грлото и носот, кај алергии и различни видови на главоболки, за отстранување на емотивни блокади и смирување на умот и нервниот систем.

Хербалното масло кое се користи при овој третман познато е како насја масло.

Насја маслото е комбинација на повеќе масла како сусамово, маслиново, кокосово, ги масло, масло од оригано со додаток на лековити ајурведски билки и етерично масло од еукалиптус.

Насја маслото се користи во облик како капки за нос, го зголемува имунитетот и го подигнува расположението. Ги штити носните патишта и го блокира влезот на бактерии кои предизвикуваат инфекции и помага во елиминирање на замор и слабост во организмот.

Придобивки од насја третманот:

Зборот nasya на санскрит значи “нос” или “назален премин”. Според Ајурведа, ноздрите се „вратата“ на мозокот.

Ако дишењето е тешко, животната енергија (прана) станува неурамнотежена што може негативно да влијае на невролошкиот и физиолошкиот систем.

Затоа, третманот на насја игра важна улога на следниве физички и психолошки состојби:

 • главоболки и мигрена
 • синузитис и бронхитис
 • болести на сетилните органи
 • болка во рамото
 • парализа на лицето
 • вртоглавица
 • пелтечење
 • мозочен удар
 • Паркинсонова болест
 • мултиплекс склероза
 • епилепсија
 • болест на тироидната жлезда
 • спондилоза на грлото на матката
 • емоционални и ментални блокади
 • депресија, страв, вознемиреност и лутина

Цена за единечен третман: 1,500.оо мкд

Шифра: 1110

Ayurvedic treatments

Nasya

Nasya treatment is a therapeutic Ayurvedic procedure of instilling an herbal extract into the nose, oftentimes with a Nasya oil.

Nasya benefits disorders of the head and neck.

Regular practice of Nasya not only improves intelligence and memory but also has several anti-aging benefits.

What are the benefits of Nasya Treatment? Nasyam Ayurvedic treatment cleanses, purifies and strengthens the nasal passages, allowing you to breathe fully and easily again.

Due to its many benefits Nasyam is a recommended remedy for congestion, allergies, sinusitis, headaches, migraine, cervical spondylosis, hair fall, premature greying of hair, rhinitis and other nasal infections.

Nasyam is used in management of following conditions at NuAyurveda Clinic, Pain Management : Nasyam is beneficial in treatment of headaches, Migraine and cervical Spondylosis.

Medicated oils or powders stimulate the some vital centers of brain that reduce pain perception.

Stress Reduction : It includes administration of medicated drugs or oils through nostrils. It stimulates the vital centers of brain that regulate emotions.

De-Toxification : Nasyam is one of the panchakarmas and is indicated as an important Ayurvedic de-toxification therapy. Skin & Hair Care : With regular treatment, Nasyam can improve skin complexion.

It can also improve hair texture and prevent greying of hair.

Paralysis : As mentioned in Ayurveda nose is the opening to reach the brain, any medicine instilled in nasal cavity acts directly on brain.

Elderly Care : Ayurvedic Nasyam treatment can be used in disorders that develop with increasing age such as pain, paralysis, stress etc.

Immunity : Use of Immunity boosting herbs for Nasyam can be beneficial in people who show low Immunity.

Eye Care : Medications administered through nasal cavity act on the specific area of brain that are involved in regulating vision.

Mental Health : Medication administered through nasal cavity act on the specific area of brain to improve mood and emotions.

Price of a single treatment: 30 euro

Code: 1110

Закажи третман