Утринска јога вежба за еластичен и флексибилен ‘рбет
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Утринска јога вежба за еластичен и флексибилен ‘рбет

Утринска јога вежба за еластичен и флексибилен ‘рбет

by | Sep 27, 2021 | 0 comments

Пред да започнете со практикувањето на оваа јога вежба, треба да ја проветрите просторијата и да направите малку гимнастика
за загревање, а потоа само следете ги упатствата.
За оваа вежба не треба да одвојувате повеќе од 10 минути дневно.

Голем број асани во јогата носат име по некое животно. Всушност, ние ги емитираме нивните движења и на тој начин се враќаме кон природата.

Сфинга + Кобра

Бенефит: зајакнување на грбот, ‘рбетот станува еластичен и флексибилен.
Како се изведува вежбата: легнете на стомак. Подигнете го горниот дел од телото и потпрете се на
лактите. Подлактиците се паралелни. Опуштете ги рамената и погледнете право напред. Нозете се
испружени. Оваа позиција е сфинга. Сега да се кренеме на раце. ‘Рбетот се подига уште повеќе.
Погледни напред или нагоре. Оваа позиција е кобра. Потоа повторно се враќаме кон сфинга.
Времетраење на вежбање: неколку циклуси на дишење.

Фото: Фрипик

ЈОГА

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...