Чувства кои го уништуваат здравјето и телото
  • Home
  • /
  • Uncategorized
  • /
  • Чувства кои го уништуваат здравјето и телото

Чувства кои го уништуваат здравјето и телото

by | May 11, 2021 | 0 comments

 

Ако кажеме дека чувствата не уништуваат, не е само поетски израз. Дали верувате во ова?
Да погледнеме како чувствата влијаат на одделни органи за полесно да разбереме колку се тесно
поврзани со труење на телото.

Лутина
Кога сме лути, постои стагнација во црниот дроб. Оттука, изразот „цела лутина ми оди во црниот
дроб или ми го јаде црниот дроб“. Зошто не кажеме дека нешто што нè лути ги оштетува
бубрезите или белите дробови? Очигледно вековната природна мудрост го знае истото што го
знае ајурведската природна медицина. Чувството на лутина го спречува нормалното
функционирање на црниот дроб, што е исклучително важно за чистење на нашата крв. Ако црниот
дроб е блокиран од лутина, ние сме отруени!
Тага
Чувството на тага го саботира правилното функционирање на белите дробови – втор орган
задолжен за детоксикација. Како дишете кога сте тажни? Дали е длабоко и опуштено? Без оглед
на сè – може да кажете дека тогаш дишете како риба – плитко и во грчеви. Затоа не е случајно да
се каже дека „нè опфаќа и нè стиска тагата“ или дека чувствуваме дека „тагата нè гуши“. Тагата
директно влијае на дишењето и на дебелото црево, дишеме плитко и тешко се преработува
храната. Во двата случаи во телото се задржуваат токсини кои не сме ги исфрлиле преку дишење
или одење по нужда. Крвта не добива доволно кислород и во него се задржува премногу јаглерод
диоксид. Тогаш телото се закиселува и спречува пренесување на одредени хранливи материи и,
на крајот, дури се создаваат клетки кои не добиваат кислород (така се формираат клетките на
ракот).
Страв
И третиот орган за детоксикација, бубрезите, се под силно влијание на чувствата. Бубрезите и
мочниот меур се најмногу погодени од страв. Дали ги знаете изјавите дека некој „замрзнал од
страв“ или „избледел од страв“? Ова се случува кога бубрезите, од страв, одеднаш се намалуваат
и доаѓа до доцнење во филтрирањето и чистењето на крвта. Резултатот е нарушување на
циркулацијата, што предизвикува ладење на нашите раце и нозе. Ако стравот трае подолго
време, последиците се сè потешки. Бубрезите, исто така, ги контролираат мускулите што го
затегнуваат вратот на мочниот меур и анусот. Ако се блокирани од страв, тие попуштаат и не се
во можност да го контролираат сфинктерот (мускулна клешта) и да испуштат столица и урина.
Грижи
Ова чувство првенствено влијае на нашето варење – стомакот, слезината и панкреасот. Често
се слуша дека има „грчеви во стомак“. Факт е дека тогаш органите за варење се во грч и не можат
да ја извршат својата задача. Дури и најквалитетната храна може да стане отров во организмот
затоа што е погрешно обработена и почнува да врие во дигестивниот систем, останувајќи во
стегнатите органи. Затоа, наместо добро изџвакана, ензимска храна, во цревата доаѓа храната на
пола сварена, што е одлична подлога за патогени организми и нивни отпадни производи, кои брзо
нè трујат.
Алчност
Ние велиме дека алчните луѓе се „тврдоглави“ и тоа е многу точен опис. Алчноста влијае на
срцето и тенкото црево. Жлбата за повеќе и поголемо богатство се манифестира со аритмии и
неправилности во работата на срцето. Алчноста успешно ги создава сите други, веќе споменати,
чувства. Оној кој живее во постојан страв дека нешто може да му биде одземено, дека ќе
пропадне или ќе се оптерети со тоа за да добие уште повеќе, многу брзо почнува да ги доживува
другите споменати чувства.
Дали е сега појасно зошто велиме дека петте споменати отрови се основа за повеќето болести
што ги знаеме денес? Кога овие чувства постојано се повторуваат, тие влијаат на наброените
органи и создаваат слаба точка, како што велиме во медицината „locus minoris„.
Така, „вечно тажните“ луѓе имаат хронични тешкотии во дишењето (астма, бронхитис), „вечно
загрижени“ дигестивни проблеми, „секогаш лутите и разочараните“ имаат проблеми со црниот
дроб, „постојано исплашените“ тешкотии при репродукција на органи, проблеми со циркулацијата
и инфекции на уринарниот тракт . „Грижливите„ се со стомачни проблеми и на „алчните„ срцето
им е стегнато и несакаат ништо да пуштат за друг, се грабаат за себе.

Како да си помогнете?

Редовното практикување јога, техники на дишење и медитација се лекот за сите овие негативни чувства и емоции.

 

ЈОГА

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Post

Ајурведска диета за февруари

Ајурведска диета за февруари

Февруари во вашето тело Штом температурите ќе паднат и ќе почнат малку да растат кон крајот на јануари, вашето тело ја менува својата стратегија од градење изолациски масти кон нивно ослободување. Телото ослободува маснотии од истата причина поради која миленичињата...

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

Лекува 150 болести, сезонски грипови и вируси

 Зачин вреден злато! Лековитите својства на овој зачин постепено се откриваат низ вековите, а одамна е потврдено дека има силно антивоспалително дејство. Овој зачин е познат низ целиот свет поради неговите многубројни лековити својства. Ако случајно видите на...

Здрав појадок за почеток на денот

Здрав појадок за почеток на денот

Во брзањето и вревата на нашиот секојдневен живот, здравата храна понекогаш ја оставаме на последно место.  Спакувана и студена храна за носење, мусли со додаден шеќер, бел леб и сл.  станаа составен дел од нашата рутина за појадок - вкусна за јадење и исклучително...