Што е поздраво според ајурведа, ленено семе или киноа?

Честопати се прашуваме зошто егзотичните растенија со необични имиња станаа толку привлечни за нас? Заради пропагандата од медиумите. Оние растенија што растат во областа каде што живееме, исто така, за нас имаат поголема лековита моќ. Ни се чини дека малку заборавивме на огромното богатство на растенија што растат во нашата околина. Тие се можеби и подобри од овие егзотици, но никој од нив нема етикета за супер храна.

Да ги споредиме овие две интересни семиња – лен и чиа.

Ќе ги наброиме здравствените придобивки што им се припишуваат на чии семиња и ќе ги споредуваме со леное.

Тие содржат омега 3 масни киселини, тоа е точно. Но, овие масни киселини се наоѓаат и во лененото семе, дури и во малку поголема количина. Мала предност на семето чиа во однос на лен е тоа што не мора да се меле за да може организмот да ги користи овие масни киселини. Мелењето не треба да биде поголем проблем, и ако навистина не можете да мелете, купете измелено.

Содржина на маснотии на 100 гр семе:

Чие семе

Вкупни маснотии 31 g

мононезаситени 2,1 g

полинезаситени 23,3

омега 3 17, 5 гр

омега 6 5,7 гр

Лен

Вкупни маснотии 42 g

мононезаситени 7,5 g

полинезаситени 28,7 g

омега 3 22,8 гр

омега 6 5,9 гр 2.

Го подобрува варењето на храната. Тоа е точно. Но, семето од лен го прави истото. Двете семиња имаат голема количина диетални влакна, па оттука и ова својство. Точно, чиа семето има малку поголема количина на растителни влакна, но тоа не ја намалува вредноста на ленот. Долгата традиција на употреба на лен за оваа намена го потврдува нејзиниот ефект. Многу луѓе се ослободуваат од запек на едноставен начин благодарение на лененото семе.

Растителни влакна во 100гр

Чиа 38 гр. Лен 27гр.

Регулирање на нивото на шеќер. Точно, исто како и лененото семе и повторно благодарение на влакната што ја забавуваат апсорпцијата го стабилизираат нивото на шеќер. Тие содржат повеќе влакна, но ленот содржи и многу од нив.

Тие се добри за здравјето на коските и забите, бидејќи содржат големи количини на калциум и магнезиум.

Калциум и магнезиум на 100 гр

чие семе: калциум 631 mg, магнезиум 335 mg,

лен калциум 255 mg, магнезиум 392 mg

Делот во кој преовладува количеството е калциумот. Ленот содржи малку повеќе магнезиум.

Семето на чиа содржи протеини. Вистина, но помалку од ленот.

ПРОТЕИНИ 100 гр чија семе16 гр лен 18 г. 6. Тие создаваат чувство на ситост. Ленот, повторно, поради влакната, а кажавме дека содржи доволно.

Не содржат глутен. Не содржи ни ленот или другите семиња бидејќи глутен содржат само одредени видови житни култури.

Тие не содржат холестерол. Се разбира, бидејќи не е содржана во ниту една храна од растително потекло.

Заменуваат јајца во рецептите. Исто како и ленот, лажичка чиа семе се меша со три лажици вода и заменува едно јајце. Во случајот со лен, се користат една лажица семе и три лажици вода. Двете семиња треба да се остават во вода додека не ослободат слуз.

И двата вида семе даваат моментална енергија.

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

АЈурведски лек за опструктивна и силна кашлица

Постојана кашлица поврзана со други симптоми како: скратен здив, голема количина на слуз или крвав исцедок може да укаже на посериозен медицински проблем. Постојаната кашлица е чест респираторен симптом, но исто така може да укаже на заболување на срцето,...

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Прекрасен ајурведски здрав рецепт за секој ден

Како да го започнете и завршите денот? Ајурведата препорачува голема употреба на ферментирани млечни производи доколку не пречи на дигестијата. Еве една здрава и лесна закуска з апочеток и крај на денот. Рецепт: 1 јаболко, 1 лимон, Кефир или јогурт /количина по...

Магнезиум најважниот минерал во телото

Магнезиум најважниот минерал во телото

  Магнезиумот игра важна улога во работата на кардиоваскуларниот систем, нервниот систем, мускулите, бубрезите, црниот дроб, жлездите што лачат хормони и мозокот. Тој се апсорбира преку цревата и потоа со помош на крвта се транспортира до клетките и...