Ѓумбирот во борба со маснотиите и дебелината

Ѓумбирот, како додаток или состојка во храната или пијалоците, може да заштити од дебелина и хронични болести. Како еден од најчесто користените зачини во светот има долга историја на употреба како хербален лек за третман на разни болести благодарение на разните фитохемикалии и антиоксиданси. Американската и кинеската академија на науките спроведоа истражување за ефектите на ѓумбирот врз процесот на слабеење. Тие заклучија дека ѓумбирот го смирува оксидативниот стрес (форма на клеточно стареење), има антиинфламаторни својства и го намалува холестеролот и крвниот притисок. Може дури и да ја намали атеросклерозата, или акумулацијата на опасни маснотии во артериите. Истражувањата покажаа дека консумирањето ѓумбир може да го подобри согорувањето на калориите и да го намали чувството на глад, како и дека е поврзано со слабеење кај повозрасни дебели луѓе. Исто така е поврзано со позитивни промени на холестеролот, шеќерот во крвта, крвниот притисок, воспалителните протеини и здравјето на црниот дроб. Ја зголемува подвижноста на цревата и го стимулира метаболизмот. Се разбира, овие студии спроведени на Американската академија на науките не покажаа еднакви резултати кај сите испитаници. Но, експертите забележуваат дека ѓумбирот е сепак одличен избор за чаеви и колачи и дека секојдневната потрошувачка може да даде само позитивни ефекти. Направете чај што топи маснотии! За подобри резултати користете покоцентриран ајурведски ѓумбир во прав или таблети.

 

 

Written by Ayurveda

May 12, 2021

НАЈЧИТАНИ ВЕСТИ

Дали сте и вие од оние кои ги измачува синусна инфламација на пролет?

Дали сте и вие од оние кои ги измачува синусна инфламација на пролет?

СИНУСНА ИНФЛАМАЦИЈА Секој трети на земјинава топка пати од некаква синусна или алергична инфламација. Синузитот е голем проблем на човештвото. Бидејќи е сврстан во системска болест на телото. отеќнатото дишење го сотава без доволно кислород целото тело, а да не...

Ајурведски третман на пост – интерна операција без нож

Ајурведски третман на пост – интерна операција без нож

Мора на почеток да напоменеме дека постот е многу корисен но според ајурведата не треба да започнуваме без консултација со стручно лице. Зошто не секој пост е добар за секоја доша во Ајурведата. Понекогаш сакајќи добро да направиме можеме да направиме поголем...

Ајурведска препорака за превенција од остеопороза, ејакулација и импотенција

Ајурведска препорака за превенција од остеопороза, ејакулација и импотенција

  Како да спречите остеопороза, ејакулација и импотенција? Присуството на еугенол, флавоноиди, калциум, магнезиум ги прави каранфилчињата моќен заштитник на коските. Каранфилчето ги прави коските посилни, спречува губење на коскената маса и на тој начин...