Чај од цвет јасмин

Чај од цвет јасмин

1.000,00 ден

Чајот од јасмин во Кина се користи од 13 век, кога се служел главно на кралското семејство. Можеби е еден од највкусните чаеви, а неговата прекрасна и неверојатна арома е една од причините зошто многу луѓе го избираат.

Чајот од јасмин има бројни здравствени придобивки и се верува дека пристигнал во Европа во 16 век.

Шифра: 1092

ајот од јасмин во Кина се користи од 13 век, кога се служел главно на кралското семејство. Можеби е еден од највкусните чаеви, а неговата прекрасна и неверојатна арома е една од причините зошто многу луѓе го избираат.

Чајот од јасмин има бројни здравствени придобивки и се верува дека пристигнал во Европа во 16 век.

Придобивките од чајот од јасмин:

Има антиоксиданси
Чајот од јасмин е богат со моќни билни соединенија познати како полифеноли.
Тие дејствуваат како антиоксиданти во вашето тело и ги штитат клетките од оштетување на слободните радикали.
Тие дејствуваат како антиоксиданти во вашето тело и ги штитат клетките од оштетување на слободните радикали.

Истражувањата го поврзуваат оштетувањето на слободните радикали со срцевите заболувања.

Чајот од јасмин направен од зелен чај содржи многу полифеноли наречени катехини.

Еден особено моќен катехин во зелениот чај е епигалокатехин, кој е поврзан со многу придобивки, вклучувајќи губење на тежината и подобрена контрола на шеќерот во крвта, како и здравјето на срцето.

Помага при слабеење
Пиењето чај од јасмин може да ви помогне да ослабнете преку забрзување на метаболизмот и со тоа да ви овозможи да согорите повеќе калории.

Го штити срцето
Чајот од јасмин содржи многу полифеноли, кои можат да помогнат во заштитата од срцеви заболувања.

Може да ја подобри работата на мозокот
Чајот од јасмин има неколку својства кои можат да помогнат во зајакнувањето на мозочните функции.

За почеток, содржи 15-60 mg кофеин по чаша. Кофеинот го стимулира вашиот нервен систем со блокирање на инхибиторниот невротрансмитер аденозин – хемикалија која пренесува сигнали помеѓу мозокот и телото.

Покрај тоа, кофеинот ја подобрува мозочната активност и помага да се ослободат други невротрансмитери за подобрување на расположението, како што се допамин и серотонин

Го намалува стресот
Истражувањето на научниците од Лабораторијата за хранлива хемија на Универзитетот во Кјото во Јапонија покажа дека изложеноста на мирисот на чај од јасмин и лаванда го намалува стресот и го релаксира телото.

Бидејќи има антиоксидантни својства, го намалува стресот и го штити мозокот, ќе додадеме дека сигурно го зајакнува имунолошкиот систем, а тоа е она што денес му треба на секој.

Тегличката содржи 6 цвета