21-ви јуни е летен солстициј – затемнување на сонцето. 🌓

21-ви јуни е летен солстициј – затемнување на сонцето. 🌓

  21-ви јуни е летен солстициј односно најдолгиот ден во година и денот со кој започнува летото. Зборот „солстициј“ доаѓа од латинскиот јазик и означува период во годината кога Сонцето како привидно да застанува на небото. Како што веќе знаете утре (недела) 21...