Ајурведска горчливо-слатка салата за смирување и баланс

Ајурведска горчливо-слатка салата за смирување и баланс

Сите ние сме родени со единствена конституција – тип. Според Ајурведата, нашето тело се состои од пет елементи и три доши (биодинамички сили) – Вата, Пита и Кафа. Кога овие три доши се во рамнотежа, тие одговараат на сопствените физички и ментални особини...
Како да се излечите од хроничните болести?

Како да се излечите од хроничните болести?

Исклучително едноставен и ефикасен метод за превенција и третман со помош на ајурведско масло и по илјадници години го буди интересот на научната јавност. Тоа е метод заснован на ајурведската медицина, опишан во древните индиски списи. Санскритскиот збор ајурведа се...
Капалабати јога дишење – за нормализирање на тироидната жлезда

Капалабати јога дишење – за нормализирање на тироидната жлезда

Дали забележавте дека нагло се дебелеете, срцето ви чука забрзано, премногу се потите, имате лош апетит, раздразливи сте, постојано уморни и често се будите навечер? Овие симптоми може да укажуваат на хипотироидизам или хипертироидизам или бавна или брза функција на...
Надминете ги болестите на тироидната жлезда со свесно јога дишење

Надминете ги болестите на тироидната жлезда со свесно јога дишење

Дали забележавте дека нагло се дебелеете, срцето ви чука забрзано, премногу се потите, имате лош апетит, раздразливи сте, постојано уморни и често се будите навечер? Овие симптоми може да укажуваат на хипотироидизам или хипертироидизам или бавна или брза функција на...
Ајурведска оризова вода кај гастрит

Ајурведска оризова вода кај гастрит

Гастиритот е една од најчестите проблеми кој го измачува човештвото. Брзата и неправилна храна, стресот го земаат својот данок. Според ајурведа гастритот е зголемена пита доша. Бидејќи главен елемент на овој тип е огинот. Затоа ви предлагаме да земате што поголема...