Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Зошто препорачуваме редовна употреба на ајурведските капки за нос!

Знаеме дека со редовно и грижливо одржување и подмачкување на автомобилот, го доведуваме во одлична состојба. Истото се случува и со нашето тело. Повеќе грижа, подобро здравје. Дали редовно го одржуваме нашето тело, дали редовно го прочистуваме и подмачкуваме?? Како...
Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

Зошто треба да се практиукува медитација од најмали нозе

  Медитацијата е тотална концентрација во сегашниот момент, фокусирана на самореализација, да си свесен за себе, да знаеш навистина кој си, да умееш да се исклучш од светот  и да се најдеш. Ако медитацијата во училиште стана предмет на изучување, децата ќе можат...
Кафа доша и справување со стресот

Кафа доша и справување со стресот

Оваа доша има најмали изгледи за раздразливост од сите три доши бидејќи ја карактеризираат смирена и приземјена природа и однесување. Сепак, кога тие се вознемирени и се под стрес, не ги споделуваат сопствените чувства и го таложат непријатното искуство. Сево ова се...
Пита доша и справувањето со стресот

Пита доша и справувањето со стресот

  Оваа доша мошне лесно се раздразнува. Овој тип на лица се полни со оган, па секој стрес изнудува вулканска реакција и моментален дисбаланс. Оттука е мошне важно за пита дошата да го скроти оганот во телото. Оваа доша лесно заборава на можните последици и...
Вата доша и справувањето со стресот

Вата доша и справувањето со стресот

  Вата дошата го манифестира стресот низ анксиозност. Воздушната енергија им дава премногу сила на нивните мисли кои неуморно талкаат размислувајќи за возможни исходи кои можеби никогаш нема да се остварат. Сево ова талкање со мислите, заморува и ги остава без...
Депресија – најсериозната ментална состојба на денешницата

Депресија – најсериозната ментална состојба на денешницата

Депресијата е состојба на ниско расположение, аверзија кон активност и негативни мисли, однесувања и емоции. Депресивните луѓе се чувствуваат тажно, празно, безнадежно, беспомошно, безвредно, раздразливо, повредено и вознемирено. Губат интерес за активности што им...