fbpx
Чај од цвет од француска лаванда

Чај од цвет од француска лаванда

1.000,00 ден

Името лаванда потекнува од латинскиот збор „lavare“, што значи „да се измие“. И тоа е затоа што Романците користеле лаванда за парфемирање на јавни или приватни бањи, за освежување на своите куќи и облека. И во средниот век, растението исто така се користело поради своите средства за дезинфекција. Исто така, тоа беше основна состојка што се користеше при природни третмани за чума.

За ублажување на нервната вознемиреност, депресија, вознемиреност и несоница, чајот од лаванда може да се користи и внатрешно и надворешно. Може да пиете 1-2 чаши чај на ден или можете да направите релаксирачка бања навечер, додавајќи еден литар инфузија многу концентрирана во водата во кадата. Лавандата најдобро ја третира несоницата ако и се пристапи како долготраен третман, ако се храните здраво и се грижите за вашата благосостојба.

Шифра: 1090

Името лаванда потекнува од латинскиот збор „lavare“, што значи „да се измие“. И тоа е затоа што Романците користеле лаванда за парфемирање на јавни или приватни бањи, за освежување на своите куќи и облека. И во средниот век, растението исто така се користело поради своите средства за дезинфекција. Исто така, тоа беше основна состојка што се користеше при природни третмани за чума.

За ублажување на нервната вознемиреност, депресија, вознемиреност и несоница, чајот од лаванда може да се користи и внатрешно и надворешно. Може да пиете 1-2 чаши чај на ден или можете да направите релаксирачка бања навечер, додавајќи еден литар инфузија многу концентрирана во водата во кадата. Лавандата најдобро ја третира несоницата ако и се пристапи како долготраен третман, ако се храните здраво и се грижите за вашата благосостојба.

Придобивки од чајот од лаванда:

Чајот од лаванда може да се конзумира навечер, пред спиење, од луѓе кои страдаат од несоница. Анксиолитичките својства на овој чај, како и оние релаксирачките, можат да се борат против нарушувањата на спиењето, обезбедувајќи длабок и мирен сон.

Пиењето на чај од лаванда се бори против воспаленија во телото, несоница, анксиозност, гастроинтестинални нарушувања, иритации на кожата и главоболки

Лавандата, консумирана во форма на чај, ги ублажува главоболките борејќи се со напнатоста што ја активирала, но исто така ги ублажува кашлицата и воспалението на синусите, како и на респираторниот тракт. Пијте чај од лаванда кога сте настинат или подготвувајте парни бањи за да вдишете пареа.

Лавандата ја смирува абдоминалната колика, го поддржува нормалното функционирање на црниот дроб и жолчното кесе. Придобивките се забележуваат и по пиење чај и после нанесување компреси на стомакот. Овие компреси исто така можат да ја смират надуеноста или непријатноста во стомакот.

Можете исто така да користите компреси од лаванда за мигрена или главоболка, бидејќи чајот ќе делува како локално антиинфламаторно и аналгетско.

Бањите со чај од лаванда можат да го олеснат заздравувањето на инфекциите на уринарниот тракт и можат да ги ублажат симптомите во случај на ревматизам и нарушувања на циркулацијата. А, воспалението на зглобовите може да се ослободи со облоги од лаванда.

Некои студии покажаа дека две од супстанциите во составот на лаванда, лимонен и периличен алкохол, можат да се борат против одредени форми на рак во раните фази.

Лавандата е добар природен антисептик и може да ви помогне во борбата против бактериски и габични инфекции, во дигестивниот тракт, но и во кожата.

Тегличката содржи околу 20 конзумирања