Чисто есенцијално масло од темјан

Чисто есенцијално масло од темјан

800,00 ден

Што е есенцијално масло од темјан

Маслото од темјан потекнува од родот Boswellia и потекнува од смолата на дрвјата Boswellia carterii, Boswellia ferreana или Boswellia serrata кои обично се одгледуваат во Сомалија и региони на Пакистан. Ова дрво се разликува од многу други по тоа што може да расте со многу малку земја во суви и пусти услови.

Зборот темјан потекнува од изразот „franc encens“, што значи квалитетен темјан на старофранцуски јазик. Темјанот со години се поврзувал со многу различни религии, особено со христијанската, бидејќи тоа бил еден од првите дарови што мудрите му ги дадоа на Исус. Како мириса темјан? Мириса на комбинација од ароми на бор, лимон и дрво.

Шифра: 1820

Што е есенцијално масло од темјан

Маслото од темјан потекнува од родот Boswellia и потекнува од смолата на дрвјата Boswellia carterii, Boswellia ferreana или Boswellia serrata кои обично се одгледуваат во Сомалија и региони на Пакистан. Ова дрво се разликува од многу други по тоа што може да расте со многу малку земја во суви и пусти услови.

Зборот темјан потекнува од изразот „franc encens“, што значи квалитетен темјан на старофранцуски јазик. Темјанот со години се поврзувал со многу различни религии, особено со христијанската, бидејќи тоа бил еден од првите дарови што мудрите му ги дадоа на Исус. Како мириса темјан? Мириса на комбинација од ароми на бор, лимон и дрво.

Boswellia serrata е дрво родно во Индија кое произведува специјални соединенија за кои се докажа дека имаат силни антиинфламаторни и потенцијално антиканцерогени ефекти. Меѓу вредните екстракти од дрвјата босвелија што ги идентификуваа истражувачите, неколку се истакнуваат како најкорисни, вклучувајќи ги терпените и босвелинските киселини, кои се силно антиинфламаторни и заштитнички на здравите клетки.

Како се користи масло од темјан

Маслото од темјан се користи со вдишување на маслото или негово апсорбирање преку кожата, обично мешано со носечко масло, како што е масло од кокос или масло од јојоба. Се верува дека маслото пренесува пораки до лимбичкиот систем на мозокот, за кој е познато дека влијае на нервниот систем. Малку масло е многу корисно и не треба да се внесува во големи количини, бидејќи може да биде токсично.

Ако купувате есенцијални масла, избегнувајте масла што велат „масло за мирис“ или „парфемско масло“ бидејќи може да бидат синтетички и не ги даваат посакуваните здравствени придобивки. Наместо тоа, побарајте масла што велат „чисто есенцијално масло“ или „100% есенцијално масло“ за есенцијалните масла со највисок квалитет.

 1. Помага во намалување на реакциите на стрес и негативни емоции.
 2. Помага во стимулирање на функцијата на имунолошкиот систем и спречување на болести.
 3. Може да помогне во борбата против ракот или да се справи со несаканите ефекти од хемотерапијата.
 4. Адстрингентно и може да убие штетни микроби и бактерии.
 5. Ја лекува кожата и ги спречува знаците на стареење.
 6. Подобрете ја меморијата
 7. Може да помогне во рамнотежата на хормоните и да ја подобри плодноста.
 8. Го олеснува варењето на храната
 9. Дејствува како помагало за спиење
 10. Помага во намалување на воспалението и болката.
 11. Традиционалната медицина користела темјан за лекување на бронхитис и астма со векови.
 12. Темјан може да помогне во спречување на лош здив, забоболки, шуплини и рани во устата.