Босилек светата билка – туласи

Босилек светата билка – туласи

  Босилек или tulsi е толку моќна билка во ајурведската традиција што се смета за аватар на Лакшми, најпосакуваната божица на богатството – и сите форми на изобилство. И кај нас се верува дека има свето значение ова билка. Бо – го означува Бог, а лек...
Ајурведски трик – подготви си дома еликсир на животот

Ајурведски трик – подготви си дома еликсир на животот

Тулси – млеко Сидха со босилек Во Ајурведата, светиот босилек (тулси) се нарекува „еликсир на животот“. Познато е дека светиот босилек го поддржува здравјето на имунитетот и ги релаксира умот и телото. Тулси млекото е одлично за респираторниот систем, бидејќи...