Запознај се со ајурведата одблиску

Запознај се со ајурведата одблиску

Ајурведата- најстариот медицински систем кој зачудува со својата длабочина и мудрост вели дека во коренот на сите болести лежи – слаб имунолошкиот систем. Слабиот имунолошки систем е знак дека има пореметување на равнотежата помеѓу трите основни биолошки енергии...
Значењето на пулсот во ајурведата

Значењето на пулсот во ајурведата

Нешто за пулсот….. Едноставна дефиниција на „пулсот“ ( heartbeat, pulse rate, pulse) би била дека тоа е еден од виталните знаци и важен показател за здравјето на нашето тело. Се мери како број на отчукувања на срцето или срцеви контракции во текот на една минута...
Како се врши ајурведска дијагностика на телото

Како се врши ајурведска дијагностика на телото

За време на ајурведските консултации, состојбата на тоа дали се дошите во рамнотежа прецизно се утврдена преку дијагностицирање во пределот на пулсот: природата на човек со кое се раѓа, која се појавила при зачнувањето (пракрити) и тековната нерамнотежа која настанала...