Ајурведска шеќерна табла со кикирики – зимска суперхрана

Ајурведска шеќерна табла со кикирики – зимска суперхрана

Посластиците од кикирики се одлични за зимското здравје (кога се консумираат во умерени количини) поради протеинот во кикириките и железото кои го содржат. Кикириките како мешунки имаат многу протеини, здрави масти и имаат малку јаглехидрати. Тие се исто така богат...
Кикириките го зголемуваат ризикот од ширење на канцер

Кикириките го зголемуваат ризикот од ширење на канцер

Свежите кирики ја дизбалансираат Вата дошата и затоа во ајурведата не се препорачуваат за исхрана. Кикириките содржат протеин кој создава цитокини, предизвикувач за метастази на канцер, со што може да се зголеми ризикот од ширење на канцер. Кикириките содржат (ПНА),...