Kалинка – плод на боговите и здравјето

Kалинка – плод на боговите и здравјето

ДАли знаете дека калинката е едно од најстарите и најздравите билки на земјата. А дали знаете дека сме едни од ретките поднебја каде успева ова растение? Калинката е едно од најздравите плодови бидејќи е богатa со витамини, минерали, влакна и антиоксиданси кои штитат...
Древен ајурведски лек при болки и отеченост во колениците

Древен ајурведски лек при болки и отеченост во колениците

Дали често чувствувате болка во колениците, а тие се отечени? Тибија, колено или фемур се коски кои се одговорни за оваа болка. Болката може да е предизвикана заради повреда, артитис или слаби структурни коски. Но, не мора да бидете загрижени бидејќи постои едноставен...
Започнете го денот со здрав ајурведски чиа пудинг

Започнете го денот со здрав ајурведски чиа пудинг

Дали ја знаете вистинската хранлива вредност на чија семките. Иако од неодамна се појави кај нас, таа е една од најстарите билки на Планетава и е многу позната во Ајурведата. Ако некоја храна го оправдува епитетот „супер храна“, тогаш е тоа чиа семето. Нека не ве лаже...
Абјанга – ајурведска масажа со затоплено масло

Абјанга – ајурведска масажа со затоплено масло

Abhyanga (масажа со масло) Примената на затоплено сусамово масло на телото е практика за долговечност која ја храни и ја зголемува еластичноста на телото и нервниот систем. Одамна е познато дека оние кои практикуваат масажа со масло се помалку подложни на болести и се...
Здрава ајурведска алва од морков

Здрава ајурведска алва од морков

Во текот на зимата, правиме сѐ за да избегнеме да се разболиме, што значи дека треба да го поврземе телото со циклусите на природата. Еден од начините да го направиме ова е да јадеме сезонски зеленчук, како цвекло, компири и моркови. Овој корененест зеленчук е богат...