Започни го денот со 2 чаши топла вода

Започни го денот со 2 чаши топла вода

Што се случува во телото ако секојдневно пиеме две чаши вода наутро? Водата е основен извор на енергија, кој влијае врз безпрекорно функционирање на телото. Ајурведата советува да се консумира најмалку два литра вода во текот на денот. Овој ритуал започнува со...
 🌿 Кардамом – најлековитата билка во ајурведата

 🌿 Кардамом – најлековитата билка во ајурведата

Генерално, зачините се билки кои го стимулираат и поддржуваат нашата дигестија и варењето.  Ги нарекуваме зачини затоа што се топли🔥 по природа.  Но, овој е исклучок, иако е зачин, помага во балансирање на гладот ​​и жедта (хормони на ситост, т.е. грелин и лептин)....
Древен ајурведски лек при болки и отеченост во колениците

Древен ајурведски лек при болки и отеченост во колениците

Дали често чувствувате болка во колениците, а тие се отечени? Тибија, колено или фемур се коски кои се одговорни за оваа болка. Болката може да е предизвикана заради повреда, артитис или слаби структурни коски. Но, не мора да бидете загрижени бидејќи постои едноставен...
Започнете го денот со здрав ајурведски чиа пудинг

Започнете го денот со здрав ајурведски чиа пудинг

Дали ја знаете вистинската хранлива вредност на чија семките. Иако од неодамна се појави кај нас, таа е една од најстарите билки на Планетава и е многу позната во Ајурведата. Ако некоја храна го оправдува епитетот „супер храна“, тогаш е тоа чиа семето. Нека не ве лаже...
Вежби за масирање на мускулите на ‘рбетот и за целосно опуштање – најпријатната јога вежба :)

Вежби за масирање на мускулите на ‘рбетот и за целосно опуштање – најпријатната јога вежба :)

Вежби за масирање на мускулите на ‘рбетот /shavasana/ Овие вежби во јогата служат за целосно опуштање на телото. Shavasana – или позиција на мртовец /во оваа позиција остануваме целосно неподвижни/ Оваа вежба ни овозможува да постигнеме максимална...